Yaralar derinin vücudu darbelere karşı koruyan katmanı dermiste hasara neden olacak kadar derin olduğunda, epidermisin altındaki cilt tabakasında kolajen, elastin ve kan damarlarını içeren zedelenmeler oluşur. Yara izleri, trafik kazası gibi büyük travmalardan sonra oluşabileceği gibi sivilce, düşme gibi daha hafif travmalarda da oluşabilir (Bebek gibi bir cilt için sivilce izlerini yok etmenin yollarını keşfedin). Bununla birlikte, tüm yara izleri de aynı değildir. Bir yara izini tanımlamanın beş yolu var. Elbette yara iziniz bu tanımlayıcıların birden fazlasına da sahip olabilir.
- İyileşmiş, normal yara izleri, beklendiği gibi görünen izlerdir. Çevredeki deri ile aynı renkte olur ve kabarık değildir.
- Atrofik yara izleri, daha geniş ve gergin görünen izlerdir.
- Hipertrofik yara izleri, daha kalın görünen izlerdir.
- Hiperpigmente yara izleri, çevreleyen deriden daha koyu olan izlerdir.
- Eritematöz yara izleri, çevreleyen deriden kırmızıdır.
Bir yaranın görünümü üç faktöre bağlı:
- Yara izine neyin sebep olduğu: Genel olarak dikişle kapatılan bir cerrahi yara, kendi kendine iyileşmeye bırakılan bir yaradan daha iyi iyileşir. Vücudun eller ve yüz gibi doğal olarak daha hızlı iyileşen bazı bölümleri var ama bu genel bir kural.
- Yara izinin nasıl tedavi edildiği: Enfekte olan yaralar genellikle uygun şekilde iyileşmeye bırakılan yaralar kadar iyi iyileşmez. Ek olarak, iyileşmenin erken evrelerinde yara izinin altındaki kasın çalıştırılması da iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir.
- Genetik: Her birimizin yara iyileşme hızı farklı. Bazı insanların yaraları, uygun koşullar sağlandığında hızlı şekilde iyileşir. Bazılarının cildi ise ince, gergin yara izlerine daha eğilimli.
Yara izleri nasıl geçer?
Yara izlerinin iyileşme hızını belirleyen farklı faktörler olsa da daha kalıcı hale gelmemeleri için bazı önlemler almak mümkün.
Yara izlerini güneşten koruyun
İyileşen doku, hiperpigmentasyona daha yatkın olur ve en az bir yıl boyunca sürekli olarak değişir. Yara izleri güneşe maruz kaldığında meydana gelebilecek hiperpigmentasyonu önlemek için güneş koruyucu kullanılmalı veya ilgili bölge giysilerle kapatılmalı.
Yarayı kapalı tutun
Çoğunlukla, iyileşen bir yarayı açık bırakmanın iyi bir fikir olduğunu düşünürüz. Ama uzmanlar bunun doğru olmadığını söylüyor. Tipik olarak ilk birkaç hafta iyileşen yaranın üzerinde uygun merhemin bulunması gerekli. Bu, daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Ancak sabun ve suyun üzerinden geçmesine izim vermek için duş sırasında açık bırakılabilir.
Nazikçe masaj yapın
Nazik masaj, yara izlerinin çevresindeki dokuyu çekmesini önler. Bu nedenle yaraya günde 2-3 kez yaklaşık 2 dakika kadar hafif basınçla masaj yapabilirsiniz.
Yaranın bulunduğu bölgedeki hareketi en aza indirin
Yara izleri, o bölgedeki esneme minimum olduğunda en iyi şekilde iyileşir. Uzmanlar özellikle cerrahi işlem söz konusu olduğunda, ilk 3 hafta alttaki kasın aktive edilmesinden kaçınılmasını öneriyor. Bu nedenle yara izi olan bölgedeki hareketi en aza indirerek daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Zaman tanıyın
Bir yara izi, bir yıla kadar iyileşmeye ve onarılmaya devam eder. Masaj ve güneş koruması ile uygun bakım, sürekli sonuçlar verebilir. Bununla birlikte, gerekirse uzmana danışılarak çeşitli yara izi tedavilerine de başvurulabilir. Sizin için en iyi tedavinin hangisi olduğunu anlamak için dermatoloğunuza danışın.