Kişisel bakım alanında adını sık sık duyduğumuz, cilt ve saçlar üzerindeki olumlu etkileri kanıtlanmış argan yağı; işlevsel kullanım özelliği, egzotik yapısı ve doğallığı ile öne çıkar. Pek çok kozmetik ürünün içeriğinde kullanılan bu yağ hem saçlara hem de cilde nem kazandırırken; parlak, canlı ve sağlıklı bir görünüm vadeder. Argan yağı faydaları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve bu harika yağı nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz!
Argan Yağı Nedir?
Fas orijinli bir madde olan argan, ülkenin güneybatısında bulunan argan ağacının yapraklarından elde edilir. Endemik bir bitki olması sebebiyle de değerli olan argan yağı kullanımı bakımından çok yönlüdür. İçeriğinde yoğun miktarda A ve E vitaminleri bulunan doğal argan yağı kullanıma hazır hale gelene kadar birtakım zahmetli işlemlerden geçer. Orijinal adı argania spinosa olan ağacın dalları çok dikenli olduğundan meyvelerin toplanması oldukça zordur. Çöl ikliminde, kurak bölgelerde yetişen argan ağacının meyvesi sert kabuklu olur ancak içinden çıkan meyve yumuşaktır ve bu meyve ezilerek yağa dönüştürülür.
Argan Yağı Faydaları Nelerdir?
Argan yağı cilt ve saç bakımının vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Argan yağı ne işe yarar diye sorulduğunda yanıtları saymakla bitmez. İçeriğindeki omega ve vitaminler sayesinde pek çok cilt probleminin tedavisine destek olurken, diğer yandan da yıllar içinde yıpranmış saçları onarıp canlandırır. Argan yağı faydaları listesine yakından göz atalım:
- Hem saça hem de cilde ihtiyacı olan nemi verir.
- Yaşlanma karşıtı özelliği sayesinde cildin kırışmasını önler, sıkılaşmasını sağlar.
- Cilt yüzeyindeki hassasiyeti onarır, tahriş olmuş bölgeleri dengeler.
- Yağlı cilt tipindekiler için de uygundur. Ciltteki istanmeyen parlamaları engeller.
- Ciltteki sebum dengesini ayarlayabildiğinden sivilce, akne gibi sorunlarla baş etmeye yardımcı olur.
- Özellikle kış aylarında çatlayan dudaklar için de iyi bir çözümdür. Düzenli argan yağı kullanımı dudakları pürüzsüz ve yumuşak yapmaya destek olur.
- Bir tür saç şekillendiricisi olarak da tercih edilebilir. Kabarmış ve tel tel olmuş saçları yatıştırır.
- Cilt tarafından hızla emilme özelliğine sahip olduğundan cilt yüzeyindeki çatlaklar üzerinde olumlu etkiler bırakır. Hamilelik sonrası oluşan çatlaklar ve izler için de kullanılabilir.
- Argan yağı faydaları arasında güneş ışınlarına karşı koruyucu özelliği de öne çıkar. İster günlük kullandığınız güneş koruyucu kreme ilave olarak sürebilirsiniz, isterseniz de içeriğinde argan yapı bulunan ürünleri almayı seçebilirsiniz.
Argan Yağının Cilde Faydaları
Argan yağı nerelerde kullanılır diye baktığınızda öncelikle cilt üzerindeki mükemmel etkilerinden bahsetmek gerekir. Argan yağı her şeyden önce muhteşem bir antioksidan deposudur. Yaşlanma karşıtı etkilere sahip olduğu için yüzdeki ince çizgilerin giderilmesinde önemli bir görevi vardır. Ayrıca içerdiği E Vitamini, linoleik asitleri ve Omega yağ asitleriyle cildi derinlemesine nemlendirir. Argan yağı cilt üzerinde koruyucu bir kalkan oluşturduğu için güneşten korur, yanık hasarını da hafifletir. Ciltteki sebum dengesini sağlayarak akneleri azaltır. Bununla birlikte, enflamasyon kaynaklı cilt problemlerine karşı da oldukça etkilidir. Cilt elastikiyetini artıran argan yağı yüze faydaları bakımından son derece önemli bir doğal üründür. Düzenli uygulandığında çatlak görünümünün azaltılmasına da yardımcı olur.
Argan Yağının Saça Faydaları
Argan yağı faydaları arasında saydığımız maddelerden bir diğeri ve en önemlisi de saçlara olan olumlu etkisidir. Argan yağı saçta nasıl kullanılır, bakalım: Omega bakımından yüksek argan yağı saça birçok fayda sağlamasıyla bilinir. Genellikle saça parlaklık ve canlılık kazandıran yağ, saç diplerini arındırıp besleyerek saçları güçlendirir. Sağlıklı bir saç derisi oluşumuna zemin hazırlar. Böylece saçlarınız sağlıklı şekilde uzar ve koparak dökülmesi büyük ölçüde engellenmiş olur. Nemlendirici özelliği sayesinde saç tellerinin yumuşak olmasına yardımcı olur. Ayrıca saçın kolay şekil almasını sağlar. Eğer saçınızı fön/kurutma makinesine uzun süreli maruz bırakıyorsanız; burada oluşan yıpranmaları da argan yağı kullanımı ile önleyebilirsiniz.
Argan Yağı Nasıl Kullanılır?
Pek çok faydası bulunan bu doğal yağı kullanırken bazı detaylara dikkat etmeniz gerekir. Tüm kişisel bakım malzemeleri için geçerli olan düzenli ve yeterli kullanım argan yağı için de söz konusudur. Gereğinde fazla tüketimi cilde ya da saça zarar verebileceği gibi nadir kullanımı da beklentileri karşılamayabilir. Bu nedenle kullanım talimatlarına uygun şekilde tüketmeli ve rutin bakımınızın bir parçası olmasına özen göstermelisiniz.
Argan Yağı Saça Nasıl Uygulanır?
Kafa derisinden başlayarak uçlarına kadar tüm saçlı bölgeye uygulayabileceğiniz argan yağını masaj yaparak yedirebilirsiniz. Bunun için önce avuç içine bir miktar yağ alın, hafifçe avuçlarınızı birbirine sürterek argan yağını ısıtın. Ardından nemli saça uygulamaya geçebilirsiniz. Uzun saçlarınızı parça parça ayırırsanız uygulamanız daha rahat olacaktır. İster önce diplere sonra uçlara, isterseniz de önce uçlara son olarak saç derisine masaj yaparak elinizde hiç yağ kalmayana kadar işlemi sürdürebilirsiniz. Her banyodan sonra uygulama yapabilirsiniz.
Çok kuru ve yıpranmış saçlar için bir başka opsiyon argan yağı uygulamasından sonra sıcak havlu bakımı yapmaktır. Kaynar suya sokup çıkarttıktan sonra iyice sıktığınız havluyu, saçınıza argan yağı sürdükten hemen sonra sararsanız ve yaklaşık 1 saat kadar böyle bekletirseniz yoğun etkili bir nemlendirici maske etkisine şahit olabilirsiniz. Argan yağını başka farklı ve doğal ürünlerle destekleyerek saçınızın daha da sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin yumuşacık saçlar için kayısı yağı kullanmayı deneyebilirsiniz.
Argan Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?
El, yüz, vücut, tırnak bakımında mucizevi sonuçlar veren argan yağı cilt hücrelerinin yenilenmesine destek olur. Argan yağı içeren pek çok bakım ürünü bulabileceğiniz gibi (nemlendirici, tonik, serum, makyaj temizleyici); kullandığınız ürüne direkt birkaç damla saf argan yağı damlatıp karıştırarak da cildinize uygulayabilirsiniz. Fazla tüketmediğiniz ve düzenli olarak kullandığınızda cildinizdeki ışıltılı farkı hemen hissedeceksiniz. En iyi argan yağı hangisidir diye merak ediyorsanız; yalnızca bu doğal malzemenin orijinal içeriğine ulaştığınızdan emin olmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer güvenilir bir marka tercih ediyorsanız bu konuda sıkıntı yaşamazsınız.
Dilerseniz güzellik rutininize farklı yağları da dahil edebilirsiniz. Vitaminler, çinko, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin olan badem yağı cildinizi çok daha iyi hissettirebilir. Cildinizi beslemenin bir başka yolu da onu kakao yağı ile buluşturmak olabilir.
Argan Yağı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sayısız faydası bulunan argan yağı; amacı dışında, gereğinden çok ya da yanlış kullanıldığında bazı olumsuz etkiler bırakabilir. Argan yağından doğru şekilde faydalanmak için şunlara dikkat etmelisiniz:
- Gıda sektöründe de kullanılan argan yağının bileşenleri kişisel bakım amacıyla üretilenlere göre farklıdır. Bu iki kategori birbiriyle karıştırılmamalıdır.
- Çok nadir görülse de bazı ciltlerde hassasiyete / alerjiye sebebiyet verebilir. Kontrolünü yapmak için az miktarda uygulama yaparak bir süre beklemek iyi olabilir.
- Bilinçli kullanım son derece önemlidir. Cildinizde herhangi bir kronik sorun varsa, takibinizi yapan uzmanlar ile görüşmeli ve argan yağını bilgileri dahilinde kullanmalısınız.
- Saç uygulamasında argan yağının saçınızda gereğinden fazla kalmasına müsade etmemelisiniz. Yeterli nemi saça verdiğinden emin olduktan sonra durulamanız gerekir. Aksi takdirde yağlı bir görünüm ortaya çıkabilir.
- Argan yağı faydaları açısından mucizevi sayılır ancak güvenilir olmayan markaları tercih ettiğinizde tüm bu saydığımız faydaları göremeyeceğiniz gibi pek çok olumsuz sonuçla karşılaşabilirsiniz. Saf argan yağı satın almaya özen göstermelisiniz.
Siz de hem saçınızı hem de cildinizi yenilemek için doğru bir adım atmak istiyorsanız başarılı sonuçları ile öne çıkan argan yağı faydaları ile bir an önce tanışabilir; bu yağı güzellik rutininize hemen dahil edebilirsiniz.