Yüz temizliği bir cilt bakım rutininin en önemli aşamalarından biri. Gün içinde ciltte biriken yağ, kir ve ölü deri kalıntıları gözeneklerin içine dolarak sivilce, siyah nokta gibi cilt problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Günde en az 2 kez (sabah ve akşam olacak şekilde) cildi temizlemek daha parlak ve canlı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olarak cildinizin sağlığını korur. Mutfağınızda bulunan birçok doğal ürün ile cildinizi temizleyebileceğiniz maske ve peeling’ler yapabilirsiniz.
Siyah nokta maskesi
İltihap önleyici özellik taşıyan zerdeçal, bal ile bir araya geldiğinde ciltteki bakteriler ile savaşmada oldukça etkilidir. Bu iki gıda ile hazırlayacağınız maske sonucu cildinizin temizlenmesini sağlayabilir ve tıkanmış gözeneklerden kurtularak siyah nokta oluşumunun da önüne geçebilirsiniz.
İhtiyacınız olan malzemeler
- 1 çay kaşığı zerdeçal tozu
- 1 yemek kaşığı çiğ bal
Macun kıvamına gelene kadar karıştırın ve özellikle siyah nokta oluşumunun en fazla olduğu T bölgenize uygulayın. 10 dakika kadar kurumasını bekleyin, ardından ılık su ile ıslattığınız temiz bir bez ile iyice temizleyin. Daha fazla siyah nokta maskesi tarifi için Ev yapımı 8 Doğal Siyah Nokta Maskesi yazımıza da göz atabilirsiniz.
Gözenek açıcı maske
Gözeneklerdeki yağ birikimini kontrol altına almak birçok cilt sorununun önüne geçebilir. Yumurta akı ile cildinizi temizleyen ve sıkılaştıran bir maske hazırlayabilirsiniz.
İhtiyacınız olan malzemeler
- 1 yumurta beyazı
- 1/4 çay kaşığı limon suyu
Yumurta beyazını köpük olana kadar çırpın ve ardından limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın. T bölgesine uygulayın 15 dakika kadar bekledikten sonra ılık su ile iyice durulayın.
Önemli not: Limonun asidik bir madde olması bazı ciltler üzerinde tahriş edici etkiler yaratabilir. Limon özellikle güneş ışığı ile etkileşime geçtiğinde cildinizin kızarmasına da neden olabilir. Cildinizin limona karşı hassas olmadığından emin olun ve bu maskeyi sadece geceleri uygulayın.
Aydınlık bir cilt için maske
Özellikle yağlı ve sivilce oluşumuna yatkın bir cildiniz varsa bu maskeyi deneyebilirsiniz. Elma ve yoğurttaki doğal alfa-hidroksi asitler cildin doğal olarak temizlenmesine yardımcı olur. (*) Yulaf ezmesi iltihabı yatıştırır. Tarçın ise antibakteriyel özelliklere sahip bir antioksidan olarak kabul edilir.(*)
İhtiyacınız olan malzemeler
- 1/2 yeşil elma rendesi
- 2 yemek kaşığı sade, şekersiz yoğurt
- 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 1/2 çay kaşığı tarçın
Yeşil elma ve yoğurdu püre haline getirin. Yulaf ezmesi ve tarçını ekleyin, iyice karıştırın. Temiz bir fırça ile maskeyi tüm yüzünüze uygulayın. Göz çevresinden kaçının. 15 dakika kadar bekleyin ve ılık su ile iyice temizleyin. Ardından nemlendiricinizi uygulamayı unutmayın.
Kuru ciltler için peeling maske
Ölü cilt hücrelerini temizlerken besleyen ve nemlendiren bu peeling maskesi cilt kuruluğunu gidermeye yardımcı olabilir.
İhtiyacınız olan malzemeler
- ¼ haşlanmış ve soğutulmuş havuç
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı beyaz şeker
- 1/4 çay kaşığı zerdeçal
Tüm malzemeleri püre şekline gelene kadar karıştırın. Başlangıçta peeling etkisi yaratması için 2 dakika kadar dairesel hareketler ile nazikçe ovalayarak cildinize uygulayın. Tüm cilde uyguladıktan sonra 10-15 dakika kadar bekletin. Ardından ılık su ile iyice durulayın.
Peeling etkili temizleyici maske
Gözeneklerden yabancı maddeleri çıkarmaya yardımcı olan bir diğer madde de bentonit kildir. Bentonit ayrıca aktif sivilceleriniz varsa iltihaplı cildi yatıştırır. Çay ağacının antibakteriyel özellikleri ile bir araya geldiğinde cildinizi derinlemesine temizlemeye yardımcı olur.
İhtiyacınız olan malzemeler
- 3 yemek kaşığı bentonit kil
- 1-2 damla çay ağacı esansiyel yağı
- Su
Tüm malzemeleri macun kıvamına gelene kadar iyice karıştırın. 10-15 dakika bekletin ve ılık su ile durulayın. Nemlendiricinizi uygulamayı unutmayın.
Önemli Not: Yukarıdaki malzemelerden herhangi birine alerjiniz olmadığından emin olun. Bunun için istediğiniz tarifi hazırladıktan sonra karşımdan bir miktar kolunuzun iç bölgesine uygulayın. 24 saat bekleyin. Bu sürede herhangi bir kızarıklık, kaşıntı, karıncalanma gibi durumlarla karşılaşırsanız asla kullanmayın.
Ayrıca tavuk derisi hastalığı yazımız ilginizi çekebilir.