Neredeyse her yaşlanma karşıtı ürünün içinde olan retinolün aslında ne işe yaradığını hiç düşündünüz mü? Oldukça popüler güzellik ürünü bileşenleri arasına giren retinol cilt bakımında mucizevi etkilere neden olabilir. Tabii cilde olan tüm faydaları yanında dikkat etmeniz gereken bazı yan etkileri de mevcut. Retinole dair tüm detayları öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Retinol nedir?
Retinol güzellik ürünleri arasında en etkili kabul edilen bileşenlerden biri sayılır. A vitamini türevlerinden olan retinol sivilceleri azaltması ve yaşlanma karşıtı etkileri en aza indirgemesiyle çoğu krem ve serumlarda yer alırken, tek başına da bir cilt bakım ürünü olarak kullanılır.
Pro-Retinol Faydaları Nelerdir Öğrenmek İçin Tıklayın
Retinol’ün cilde faydaları neler?
Cildi aydınlatır: Cildi pul pul dökerek daha parlak ve pürüzsüz bir cildin oluşmasına yardımcı olur. Hücre dönüşümünü hızlandırmayı sağlayan retinol aydınlık bir cilt ortaya çıkarabilir.
Cilt lekelerini gidermeye yardımcı olur: Düzenli kullanım ile teninizi, güneş lekelerini, sivilce izlerini, hiperpigmentasyonu ve koyu lekeleri bile gidermeye yardımcı olabilir.
Sivilceleri tedavi eder: Yağlı cildin sebum miktarını dengelediği için sivilce ve siyah nokta gibi sebuma bağlı oluşan problemleri en aza indirger. Gözeneklerin tıkanmasını önleyerek sivilce oluşumunu engelleyebilir.
Kırışıklık görünümünü azaltır: Kolajen ve elastin proteinlerini güçlendiren bu vitamin, cildi yaşlanma etkilerine karşı korur. İnce çizgilerin görünümünü azaltırken yenilerinin oluşmasını da geciktirmeye yardım eder. Ayrıca göz çevresi bakımınız için kullanabilir göz kreminizi retinol içeren seçeneklerden tercih edebilirsiniz.
Retinol cilt üzerinde nasıl çalışır?
Diğer birçok anti aging ve sivilce ürününün yaptığı gibi ölü deri hücrelerini çıkarmak yerine, retinolü oluşturan küçük moleküller cildin dış tabakasından derinlerine inerek dermis’e ulaşır. Cildin bu orta tabakasına girdikten sonra elastin ve kolajen üretimini artırmak için serbest radikallerin etkilerinden kurtulmaya yardım eder. Bunun sonucunda ince çizgi ve gözeneklerin görünümünü azaltan bir etki yaratır.
Aynı zamanda, retinol cildin yüzeyindeki dokular için de bir peeling etkisine sahiptir. Siyah noktalar veya leke oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için çalışarak gözeneklerinizin tıkanmasını da önleyebilir.
Tabii bir de retinolün cildin nem seviyesini dengelediği de söyleniyor. Hafif peeling etkileri, nem kaybına yol açabilecek ölü cilt hücrelerinin çıkarılmasına yardımcı olur. Bu, gözeneklerinizdeki aşırı sebum üretimini kontrol ederek yağlı cilde bile fayda sağlayabilir.
Retinol nerelerde bulunur?
Çoğu yaşlanma karşıtı krem ya da serumların içeriğinde retinollere rastlayabilirsiniz. Ayrıca bir A vitamini türevi olduğu için A vitamini içeren gıdaların da tüketimini arttırmayı deneyebilirsiniz.
Ispanak, maydanoz, mercimek, pırasa, brokoli, pazı, kabak, havuç, patates, kavun, kırmızı biber, greyfurt, bezelye, karpuz ve hayvansal gıdalar arasında olan balıkyağı, süt, tereyağı ve yumurta gibi besinler bol miktarda A vitamini içerir.
Yan etkiler ve nasıl kullanıldığı
Tabii retinollerin tüm bu faydaları yanında bazı yan etkileri de var.
Retinol başlangıçta ciltte kurumalara ve tahrişe yol açabilir. Cildi yenilemeye destek olduğu için kaşınma, kızarıklık ve ciltte soyulma gibi etkenlerle de karşılaşabilirsiniz. Bu yan etkiler cildiniz retinole alıştıktan sonra geçecektir. Fakat kullanıcılar bu etkilerin birkaç hafta sürdüğünü de söylüyor.
Yüzünüzü yıkadıktan 30 dakika sonra retinol uygulamak bazı cilt tiplerinde tahrişi azaltabilir. Bunun yanında yine başlangıçta her gün kullanılmaması ve bu sürenin haftada 3 şeklinde planlanması da öneriliyor. Cildi soyan retinol güneşe karşı da hassasiyet geliştirebilir. Bu yüzden en uygun gece yatmadan önce kullanılmasıdır. Tabii bu süreçte gün içinde güneş koruyucu krem kullanmayı da atlamamanız gerek.
Retinol kullandığınızda peeling ürünlerine ve asit içeren ürünlere de ara vermeyi unutmayın. Tüm bu süreçlere baktığımızda bir dermatolog ile size en uygun retinolü seçerek cilt bakım rutininize bir uzman önerisinde bu bileşeni dahil etmenizde fayda var.
Ayrıca cilt bakım ürünlerinde sıkça karşımıza çıkan hyalüronik asit ve niacinamide hakkında bilgi edinmek için ilgili yazılarımızı okuyabilirsiniz.