Fazla güneş ışığına maruz kalan, cildin yeterli korunmadığı, doğru temizlenmediği ve bakım uygulamalarının yapılmadığı ciltlerde sıklıkla görülen yüzdeki yağ bezeleri büyük bir sağlık sorununa işaret etmese de estetik açıdan sıkıntı yaratabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bazı kozmetik müdahaleler ve temizleme yöntemleri ile yüzde çıkan yağ bezeleri için çareler bulabilirsiniz. Gelin, yüzdeki yağ bezeleri hakkında daha fazlasını birlikte keşfedelim!
Yüzdeki Yağ Bezeleri Neden Meydana Gelir?
Yüzdeki yağ bezeleri neden olur diye baktığımızda, durumu en kaba şekilde vücutta yakılamayan yağların yüz bölgesinden dışarı çıkması şeklinde açıklayabiliriz. Çoğunlukla sivilce ve akneye yatkın ciltlerde gözlemlenen bu sorun herhangi bir ağrıya ya da kaşıntıya sebep olmasa da görüntüsü bakımından kişileri rahatsız eder. Göz altlarında, alın bölgesinde, çenede yoğunlaşan yüzdeki yağ bezeleri birkaç milimlik kabartılardır.
Sivilcelerin çoğunlukla ergenlikte görüldüğü gibi bu yaşlarda değil, her yaşta farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Vücuttaki yağ artışının dışında; stres, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, dengesiz ve kötü beslenme, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma ya da fazla kafein tüketimi yüzdeki yağ bezeleri neden olur sorusunun yanıtları olarak sıralanabilir.
Yüzdeki Yağ Bezelerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yağ bezeleri için tıbbi bir tedavi yoktur. Ancak bazı doğal yöntemlerle, evde kendiniz cildinizi pürüzsüz haline geri döndürebilirsiniz. Yüzdeki yağ bezeleri nasıl geçer diye merak ediyorsanız öncelikle iyi bir cilt temizliğinin şart olduğunu söylemeliyiz. Uzun sürede kendi haline bırakıldığında da geçebilen yüzdeki yağ bezelerinden daha hızlı kurtulmak için doğru kozmetik ürünlerle yapacağınız temizlik ritüelinin ardından birkaç yöntem deneyebilirsiniz.
- Bazı doğal ve uçucu yağlar yüzdeki yağ bezeleri tedavisinde etkili olabilir. Örneğin çay ağacı anti-bakteriyel olması sebebiyle yağ bezelerinin tedavisinde kullanılabilir. Düzenli ve yeterli kullanımı kısa sürede etki edecektir.
- Yüzdeki yağ bezeleri için ilaç kullanmaya gerek yoktur. Küçülerek zamanla bezelerin kaybolmasını sağlayan bir başka doğal madde de aloe veradır. Bitkinin içinde bulunan jeli yüzünüze, özellikle de yağ bezelerinin bulunduğu bölgeye sürerek fayda sağlayabilirsiniz.
- Pek çok cilt rahatsızlığında kullanılan cilt maskeleri yüzdeki yağ bezeleri için de kullanılabilir. Pratik birkaç tarif ile sorunu hızlıca çözebilirsiniz. Yüzdeki yağ bezeleri için maske reçetelerinden biri şöyledir: Biraz tarçın ve aynı oranda yulaf unu ile hazırlayabileceğiniz bu meskenin kıvam alması için sıcak su ile karıştırmanız gerekir. Son derece pratik biçimde hazırlayabileceğiniz bu doğal maskeyi yüzünüze masaj yaparak sürebilir ve ardından ılık suyla yıkayabilirsiniz. Tarçın ve yulaflı maskenin yağ bezeleri üzerinde etkili olabilmesi için ayda 2 kez yapabilirsiniz.
- Yüzdeki yağ bezeleri için krem var mı diye merak ediyorsanız, medikal bir alternatif olmadığını bilmelisiniz. Ancak doğal yöntemlerle kremler hazırlamanız mümkündür. Soğan kürü, sarımsak kürü ya da sirke ile hazırlanan bazı maskeler işinize yarayabilir.
Yüzdeki Yağ Bezeleri Sıkılır Mı?
Yüzdeki yağ bezeleri nasıl temizlenir sorusunun yanıtı kesinlikle elle müdahale, sıkma, yakma gibi işlemler değildir. Bu gibi müdahaleler cildinize zarar verebilir. Peki, yüzdeki yağ bezelerine ne iyi gelir? Bunun için düzenli bir şekilde cilt bakımı yaptığınızdan emin olmalısınız. Eğer yüzünüzde farklı sorunlar yaşıyorsanız cilt dokusunu iyileştirme yolları konusuna göz atabilirsiniz. Diğer yandan Sivilce Bandı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? içeriği de işinize yarayabilir.
Yüzdeki yağ bezelerini gidermek için uygulayabileceğiniz doğal yöntemler son derece güvenli olsa da bazı yağlar ve maskeler hassas ciltler üzerinde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu nedenle küçük bir bölgede uyguladıktan sonra tüm yüzünüze sürmeniz çok daha iyi bir fikirdir.