Yorgun bir gece, acil çıkmanız gereken bir sabah... Dişlerinizi fırçalamaya zaman bulamadığınız günler olabilir. Bu günler ara sıra oluyorsa tolere edilebilir fakat diş fırçalamayı sık sık atlıyorsanız bu, ilerleyen zamanlarda birçok sorunla karşılaşacağınız anlamına da gelir.
Olası Sorunlar
Ağız sağlığı, bir diş ağrısına, çürüğe ya da bir diş kaybına neden olmanın yanında, beraberinde birçok farklı sağlık sorununu da getirir.
Çürükler: Ağızda bulunan doğal bakterilerden oluşan plaklar, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturur. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek diş minesinin bozulmasına ve diş çürüğünün başlamasına neden olur. Tedavi edilmeyen çürükler, boşluklar oluşmasına, diş enfeksiyonlarına ve diş kaybına neden olabilir. Günde en az 2 kez dişlerinizi fırçalayarak çürüklerin oluşmasından kurtulmak mümkün.
Diş eti iltihabı: Yukarıda bahsettiğimiz plaklar çürüklerin yanında diş etlerini zayıflatarak diş eti iltihaplarının oluşmasına da neden olur. Plaklarda bulunan bakteriler diş etlerinin tahriş olmasına, şişmesine ve diş eti kanamalarına da neden olur. Ayrıca diş etlerinde ciddi enfeksiyonlar oluşmasına Periodontitis denir. İlerleyen zamanlarda diş eti çekilmesine ve kemik desteğini kaybederek dişlerin gevşemesine neden olur.
Diş Etlerini Sağlıklı Tutmanın 6 Yolu yazımız da ilginizi çekebilir.
Demans: Hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen bir grup semptoma verilen genel isme demans denir. En sık gözlenen türü alzheimer’dır. Nöroloji ve sinir bilim raporları (*) diş çürüklerinin demansı etkilediğini destekler fakat hala kanıtlanmış net veriler olmadığını da söyleyelim.
Kalp Sorunları: Yapılan araştırmalarda (*) günde en az 3 kez dişlerini fırçalayan kişilerin kalp yetmezliği riskinin daha az olduğu tespit edilmiş.
Ağız hijyeni nasıl sağlanır?
Söyleyeceğimiz ilk şey; günde en az 2 kez diş fırçalamayı atlamamanız gerektiği. İhtiyacınıza uygun bir diş fırçası ve diş macunu seçmek de oldukça önemli. Signal Diş Fırçası ve Macunları bu konuda size yardımcı olacak. Dilediğiniz seçeneği diş fırçalama rutininize dahil edebilirsiniz.
Fırçalamanın yanında diş ipi kullanmak da dişlerin arasında kalan yemek kalıntılarının temizlenmesinde büyük rol oynar. Bu bakımların yanında beslenmenize ve su tüketiminize dikkat etmeye de özen gösterin.
*Ayrıca yıl içinde düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeyi unutmayın. Diş İpi Kullanmanın 5 Faydası ve Farklı Diş Türleri Neler? Dişlerinizi Tanıyor musunuz? yazılarımız da ilginizi çekebilir.
Bonus: Ağız ve diş bakımına gereken önemi vererek ifadenizi bembeyaz bir gülümseme ile çekici kılabilirsiniz. Yüzünüzde, dişleriniz kadar etkili bir diğer öge ise kaşlarınız. Bunun için kaşlarınızı yüz şeklinize göre alın! Detaylı bilgiler yazımızda.