0

Görüntüsüyle olduğu kadar sağlığa faydaları ile ön plana çıkan aynısefa bitkisinin nasıl kullanıldığını, yetiştirilmesi ile ilgili ipuçlarını ve kullanımı esnasında dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmek isterseniz içeriğimizi okumaya devam edin.

Aynısefa(Calendula) Nedir? Faydaları ve Zararları-1 - Saç Bakım Güzellik Aynısefa(Calendula) Nedir? Faydaları ve Zararları-2 - Saç Bakım Güzellik

Aynısefa Nedir?

Kuzey Amerika, Güneydoğu Asya, Akdeniz çevresinde yaygın olarak yetişen Aynısefa (Calendula), sarı ve turuncu renklere sahip bir bitki. Latince adı Calendula officinalis olan bitki, bahçe nergisi ve karanfil çiçeği isimleriyle de tanınan türdeşine (Calendula tagetes) görünüm bakımından epey benziyor. Ancak officinalis türünden elde edilen özlerin, birçok tedaviyi destekleyici özelliğe sahip olduğu düşünülüyor.

Asırlardan beri geleneksel tıp yöntemlerinde kendisine yer bulmayı başaran aynısefa çiçeği, hem harici hem de içecek olarak tüketilebilir. Harici kullanım, genelde bitkiden elde edilen yağın merhemlere, kremlere, balsamlara eklenmesiyle gerçekleşir. İçecek olarak tüketimi söz konusu olduğunda ise yaprakları kuru ya da yaş olarak kaynar suya atılarak bir süre demlenir.

Aynısefa(Calendula) Nedir? Faydaları ve Zararları-3 - Saç Bakım Güzellik Aynısefa(Calendula) Nedir? Faydaları ve Zararları-4 - Saç Bakım Güzellik

Aynısefa Nasıl Kullanılır?

Aynısefa bitkisi özelinde en yaygın kullanım şekli, çay olarak demleme yöntemidir. Aynısefa çayı demlemek için bir demlik içerisine çiçeğin kurtulmuş yapraklarından iki çay kaşığı kadar ekleyebilirsiniz. Bir sonraki aşamada yaprakların üzerine sıcak su döküp 10 dakika kadar demlenmesini beklemeniz gerekiyor. İçim kolaylığı sağlaması için dilerseniz çayınıza tarçın, vanilya ya da bal ekleyebilirsiniz.

Aynısefa bitkisi ile cilt, saç, ayak ve tırnak bakımı rutininizi zenginleştirmek isterseniz, kuru yapraklarından yağ elde etmeyi düşünebilirsiniz. Topikal uygulamalarda kullanımı son derece yaygın olan aynısefa çiçeği yağı üretimi için maserasyon yönteminden faydalanabilirsiniz. Bağcılıkta kullanılan bu yöntem dahilinde önceden kuruttuğunuz ya da dışarıdan satın aldığınız aynısefa çiçeği yapraklarını bir kavanozun içerisine özenle yerleştirin. Ardından üzerini tamamen kaplayacak şekilde zeytin, ayçiçek veya susam yağı dökün. Yağ dolumunu tamamladıktan sonra kavanozu, mutfağınızda doğrudan güneş görebileceği bir yere koyun. 4 ila 8 hafta arasında değişen olgunlaşma sürecinin sonunda, kavanozdaki yağı bir tülbent ya da ince delikli süzgü yardımıyla süzün ve şişeleyin.


Aynısefa yağını, güneş almayan bir yerde ve ağzı sıkıca kapalı şekilde saklanması şartıyla 2 yıl boyunca güvenle kullanabilirsiniz. Yağı, cildinize doğrudan uygulayabileceğiniz gibi merhem ve krem yapımında da formülünüze ekleyebilirsiniz. Kendi bakım kreminizi kendiniz üretmekten hoşlanıyorsanız, balmumu ile aynısefa ve çay ağacı yağlarını içeren formülü denemeye öncelik verebilirsiniz. Bu arada, Çay Ağacı Yağının Tüm Faydaları başlıklı yazımızda formülde yer alan uçucu yağ ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Aynısefa(Calendula) Nedir? Faydaları ve Zararları-5 - Saç Bakım Güzellik Aynısefa(Calendula) Nedir? Faydaları ve Zararları-6 - Saç Bakım Güzellik

Aynısefa Bitkisi Nerelerde Yetişir?

Aynısefa bitkisi, Kanada’dan Güney Kore’ye kadar uzanan geniş bir coğrafyaya özgü, hoş görünümlü bir bitkidir. Tohumdan çoğaltılan aynısefanın ekimi için en ideal dönemler ilkbahar ve yaz aylarıdır. Ilıman kuşaktaki ülkelerde yıl boyunca çiçekli olan bitki, genelde yaz mevsiminde hasat edilir. 

Aynısefa çiçeği, belirli koşullara dikkat edildiği takdirde yetiştirmesi son derece kolay bitki türlerindendir. Kısa sürede hasat edilebilir hale gelmesi için saksısını kısmi gölge olan bir yerde konumlandırmanız gerekir. Ayrıca doğal görünümünü koruyabilmesi için toprağını hafif nemli tutmanız yeterlidir. Kuraklığa karşı kısmen dayanıklı olan bitki, çoğu toprak türüne kolayca uyum sağlar.

Aynısefa(Calendula) Nedir? Faydaları ve Zararları-7 - Saç Bakım Güzellik Aynısefa(Calendula) Nedir? Faydaları ve Zararları-8 - Saç Bakım Güzellik

Aynısefa Faydaları Nelerdir?

Aynısefa bitkisi neye iyi gelir sorusuna birçok farklı yanıt verebilmek mümkündür. Aynısefa çiçeği faydaları söz konusu olduğunda akla ilk gelen etkisi cilt sorunlarının giderilmesine sağladığı katkıdır. Bitkiden elde edilen yağ ve kremler, kolajen üretimini destekleyici özelliği sayesinde ciltte oluşan çatlakların tedavi sürecini hızlandırıcı etkiye sahiptir. Bu etkilerine ilaveten isilik, egzama, sedef, cilt mantarı, sinek ısırığı, cilt lekesi gibi sorunlar nedeniyle oluşan rahatsız edici etkenlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Tıpkı aynısefa gibi yaşlanma karşıtı, ton dengeleyici, çatlak ve yara iyileştirici, nemlendirici etkiye sahip doğal bir çözüm arıyorsanız, Centella Asiatica (Gotu Kola) Nedir? başlıklı içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

Aynısefa bitkisinin faydaları, elbette cilt ile sınırlı değildir. Çiçeğinden elde edilen yağı şampuan ya da bakım kremi ile karıştırıp saçınıza uygulayabilirsiniz. Aynısefanın içerisindeki organik bileşenler, saça çok daha yumuşak bir yapı kazandırır. Saç derisini besleyici etkisiyle ön plana çıkan bitki, doğal nem dengesinin korunmasını destekler. Böylece saçlar, sağlıklı ve parlak görünüme kavuşur. Aynısefa dışında saç tellerinizin güçlenmesine katkı sağlayacak diğer seçeneklerin neler olduğunu merak ediyorsanız, birkaç dakikanızı Saçınızda Kullanabileceğiniz 4 Bitkisel Yağ başlıklı içeriğe ayırabilirsiniz.

Aynısefa, aynı zamanda sindirim sistemi sağlığı açısından faydalı bitkiler arasında yer alıyor. Kuru yaprakları kullanılarak demlenen çay, ülser ve gastrit gibi rahatsızlıkların belirtilerinde azalma sağlar. Ayrıca mide ve bağırsak astarının güçlenmesi, sindirimin kolaylaşması gibi faydaları mevcuttur. Benzer bir etkiye, adet döneminde meydana gelen sancılar için de sahiptir.

Aynısefa(Calendula) Nedir? Faydaları ve Zararları-9 - Saç Bakım Güzellik Aynısefa(Calendula) Nedir? Faydaları ve Zararları-10 - Saç Bakım Güzellik

Aynısefa Bitkisi Zararları Nelerdir?

Aynı sefa bitkisi, bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabiliyor. Eğer cildinizin bitkiden elde edilen yağa karşı nasıl bir reaksiyon vereceği konusunda şüphe duyuyorsanız, geniş topikal uygulama yerine elinizin üzerindeki küçük bir bölgede test etmeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca düzenli bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan aynısefayı bitkisini kullanmamalısınız.