AHA asit (Alfa Hidroksi Asitler) cilt bakımında sıklıkla kullanılan, cildin pürüzsüz ve kusursuz biçimde ışıldamasına destek olan, ölü deri hücrelerinden teninizi arındıran kimyasallardır.
Peki, AHA asitleri nelerdir? Grubun içerisinde mandelik asit, sitrik asit, glikolik asit ve laktik asit bulunur. Farklı bitki özlerinden elde edilen bu asitler başka doğal maddelerle zenginleştirilerek kozmetik sektöründe ürünlerin yapımında kullanılır. Serumlar, kremler, jeller, tonikler cildinizi temizleyip besler. Daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.
AHA Nedir?
Agresif bir asit türü olmayan AHA organik bir meyve asitidir. Pek çok cilt bakım ürününün içeriğinde rastladığımız AHA asit şeker kamışından elde edildiğinden etkisi cilde kolayca nüfüs eder. AHA asit çeşitleri arasında bulunan glikolit asit yaşlanma karşıtı özelliğiyle öne çıkarken; etkili bir antimikrobiyal olan laktik asit, sedef ya da egzama gibi cilt sorunlarının giderilmesinde rol oynar.
AHA Cilde Faydaları Nelerdir?
Cildin yenilenmesi, aydınlanması, beyazlaması, ölü hücrelerin temizlenmesi, nemlenmesi gibi önemli görevleri olan Aha asit nedir öğrendiğimize göre, sırada aha asit ne işe yarar sorusunun cevabını vermek var.
- Tüm cilt tiplerinde etki gösteren aha asit cilt yüzeyindeki ince çizgi ve kırışıklıkları giderir.
- Hücre yenilenmesini hızlandırır ve koyu lekelerin, morlukların yok olmasına katkıda bulunur.
- Güneş lekelerini azaltmak konusunda da asit asit etkin bir rol üstlenir.
- Nemlendirici özelliği sayesinde cildin daha esnek, yumuşak ve dinç bir görünüm kazanmasını sağlar.
- Aha asitli tonik cilt yüzeyinde tüm gün biriken fazla kir, yağ ve ölü deri hücrelerini silip atar. Bu özelliği nedeniyle iyi bir temizleyici olarak makyaj çantanızın içinde bulunmalıdır.
- Yüzdeki gözeneklerin sıkılaşmasına yarar.
AHA Cildi Soyar mı?
Yeni deri oluşumunu desteklediğinden cildin üst tabakasını soyar ancak bu nazikçe ve cilde zarar vermeyen, tahriş etmeyen doğal bir soyulmadır. Soyulmanın ardından yine AHA içeren ürünlerle cildin sağlıklı deri oluşumu sağlanabilir. Cildin yenilenmesine yardımcı olan AHA asit serum kullanmadan önce cildinizi temizlemelisiniz. Geceleri uygulayabileceğiniz 4-5 damla AHA serum haftada 3-4 kez kullanılabilir.
AHA Serumu Nasıl Kullanılır?
AHA asit nasıl kullanılır diye sorduğunuzda; sahip olduğunuz ürünün kullanım talimatlarını takip etmenizi öneririz ancak genel olarak AHA serum günlük cilt bakımı rutinine ilave edilebilir. Göz çevresi hariç tüm yüze uygulayabileceğiniz AHA serum ve peeling etkili ürünler kuru cilde masaj yaparak yedirilebilir. 10 dakika kadar bekledikten sonra yıkayabilir, akabinde yine AHA bakımından zengin kremler ile bakımınızı tamamlayabilirsiniz.
AHA’ların Yan Etkisi Var mıdır?
AHA’ların belirli yan etkilerinden bahsedilebilir. Yan etkileri önlemek için kullanım talimatlarını takip etmeli ve olağan dışı bir tepkide uzmanlardan yardım almalısınız. Aha’ların yan etkileri arasında şunları sayabiliriz:
- Ciltte pul pul döküntü ve bunu takip eden tahriş ve kaşıntı
- Hafif yanma hissi
- Yer yer şişme ve kabarmalar
- Kimyasal yanıklar
- Cilt yüzeyinde belirgin renk değişimleri
- Ciltte soyulma
AHA ve BHA Arasındaki Farklar Nelerdir?
Cilt bakım ürünlerinde AHA asit dışında kullanılan bir başka asit çeşiti daha vardır: BHA yani Beta Hidroksi Asitler. söğüt kabuğundan elde edilen ve salisin adı verilen kimyasaldan türetilen BHA cildi aydınlatma, akne oluşumuna son verme ve cildin koyulaşmasını engelleme gibi görevler üstlenir. Peki, bu iki kimyasal bileşen arasındaki farklar nelerdir?
- BHA’lar AHA’dan farklı olarak suda değil yağda çözünürler. Böylelikle de gözeneklerin içine girerek cildin çok daha derinliklerine inerler. Cildi beslerken sakinleştirmesi ve yumuşak bir görünüm kazandırması bundandır.
- BHA’ların cildi tahriş etme durumu neredeyse hiç yoktur. Farklı cilt tipleri için uygun kullanım talimatları takip edildiği takdirde cilt üzerinde AHA’lardan daha iyileştirici ve nazik bir etki bıraktığı söylenebilir. Özellikle hassas cilt yapısına sahip olanlar Aha içerikli ürün kullanımından hemen sonra hafif yanma / batma hissedebilir.
- AHA'lar BHA’lara göre daha agresiftir. Bu nedenle kullanımı esnasında dikkatli ve bilinçli olunmalıdır. Beraberinde güneş koruyucu ürün kullanmak fayda sağlayabilir.
- İki ana hidroksi asit sınıfına ait olan AHa ve BHA arasındaki bir diğer önemli fark ise BHA'ların antibakteriyel etkilerinin olmasıdır.
- Her iki kimyasalın kullanımından önce cildin küçük bir yerinde test etmek gerekir. Cildin verdiği tepkiye göre işlem tamamlanabilir. Bebeklerde ve çocuklarda BHA içeren ürünler kullanılmamalıdır.
Bakımlı, dayanıklı, parlak ve kusursuz bir cilde sahip olmak için düzenli cilt bakımı uygulamaları son derece önemlidir. Eğer; gece cilt bakımı nasıl olmalı ya da 20’li yaşlarda cildinize nasıl bakmalısınız sorularının cevaplarını merak ediyorsanız hemen şimdi tıklayın!