Güzellik rutininize dahil ettiğiniz ürünlerin içeriğinde ne olduğuyla ilgileniyor musunuz? Cilt bakımında bazı bileşenler gün geçtikçe popülerliğini arttırıyor. Kullandığınız ürünler içindeki bileşenlerin cildinize faydalarını öğrenerek daha etkili bir bakım rutini oluşturabilirsiniz. Özellikle son zamanlarda sık sık karşımıza çıkan siyah nokta, sivilce, beyaz nokta gibi cilt problemleri karşısında harika sonuçlar yarattığı söylenen salisilik asidin ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını öğrenmek için okumaya devam edin.
Salisilik asit nedir?
Cilt bakım ürünleri söz konusu olduğunda, sıklıkla karşınıza çıkan iki sınıf asit vardır: beta hidroksi asitler (BHA'lar) ve alfa hidroksi asitler (AHA'lar). Salisilik asit ise bir beta hidroksi asit olarak bilinir ve BHA’lar arasında yerini alır. Yapısı gereği fazla yağda hızlıca çözünebilen salisilik asit bu özelliği sayesinde ciltteki gözeneklere rahatça nüfuz edebilir. Bazı cilt bakım uzmanları yağda çözünen bileşenlerin diğer bileşenlere göre cilde daha hızlı ve daha derinlemesine etki ettiğini de söylüyor.
Salisilik asit ne işe yarar?
Tüm bu özellikler salisilik asidi cilt sorunlarına karşı en etkili bileşenlerden biri yapar. Siyah nokta, beyaz nokta ve sivilcelere derinlemesine nüfuz ederek tıkanmış gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Bu sayede eğer cilt problemleriniz yoksa, gözeneklerin tıkanması sebebiyle oluşan siyah nokta, sivilce gibi cilt problemlerinin de oluşmasının da önüne geçebilir. Salisilik asit cilde nüfuz ettiğinde gözenekleri tıkayan kir, yağ, ölü deri gibi cilt kalıntılarını çözerek bir anti- inflamatuar görevi görür ve özellikle iltihaplı sivilcelerin kaybolmasına yardımcı olur.
Salisilik asidin cilde faydaları bunlarla da sınırlı değil. Salisilik asit, keratolitik bir ilaç (Keratolitik ilaçlar cilt hücrelerinin üst tabakasının yumuşamasına ve dökülmesine neden olur) olarak kabul edilmesinden dolayı ciltteki ölü derilerin de pul pul dökülmesine yardım eder. Peeling etkisi bir cilt bakım rutininin en önemli aşamalarından biri olarak da kabul edilir.
Antibakteriyel özellik taşıması nedeniyle henüz tam olarak oluşmamış, kırmızı nokta şeklinde görünen sivilceler üzerinde de etki ederek, sivilcelerin sönmesine yardım edebilir.
Niacinamide Nasıl Kullanılır Öğrenmek İçin Tıklayın
Salisilik asit nerelerde bulunur?
Salisilik asit özellikle son yıllarda çoğu güzellik ürünü arasında yer alan bir bileşen haline geldi. Özellikle yetişkinlere topikal uygulamalar öneriliyor. Birçok krem, jel, sabun, losyon ve merhemlerin içeriğinde salisilik asit bulabilirsiniz. Bunun yanında beslenme rutininize de salisilik asit bakımından zengin meyve sebzeleri ekleyebilirsiniz.
İşte tüketebileceğiniz gıdalar: Fıstık, Antep fıstığı, muz, kayısı portakal, kivi, şeftali, karpuz, enginar, karnabahar, brokoli, patates, rezene
Salisilik asidin yan etkileri
Salisilik asit genel olarak güvenli kabul edilse de ilk kullandığınızda cilt tahrişine neden olabilir. Ayrıca fazla yağı temizlediğinde kuruluk ve olası tahrişe de neden olabilir. Kullanıcılar ciltte karıncalanma, cilt soyulması ve kaşıntı gibi yan etkilerle karşılaştıklarını da belirtiyor. Bu yüzden eğer herhangi bir sorunla karşılaşırsanız kullanmayı bırakın. Ayrıca kullanmadan önce, cildinize olan uygunluğu ve kullanım dozajları konusunda bir dermatologdan net bilgiler edinmenizde de fayda var. Farklı bir öneriye ihtiyacınız olması durumunda Sivilceyle Mücadelede Gizli Silah: Aspir Yağı makalemize de göz atabilirsiniz.
Önemli not: Tüm güzellik uygulamalarının kişisel olduğunu unutmayın. Başkaları üzerinde olumlu sonuçlar yaratan bileşenler, rutinler ve ürünler sizin için doğru seçim olmayabilir. Ürünleri kullandığınız süre boyunca cildinizi gözlemleyin. Düzenli kullanmayı ihmal etmeyin, 6 haftada olumlu sonuçlarla karşılaşmadığınız durumda dermatoloğunuza danışabilirsiniz.
Ayrıca Kükürt Sabununun En Önemli 6 Faydası, Glikolik Asit Faydaları ve Kırmızı Yanakların Nedenleri ve Çözümleri yazılarımız ilginizi çekebilir.