Stearik asit, uzun zincirli bir yağ asidi olarak bilinir. Shea yağı ve Hindistan cevizi yağı da dahil olmak üzere çeşitli doğal yağ kaynaklarında yaygın olarak bulunur. Yapılan araştırmalar, stearik asit içeren ürünlerin kozmetik ürünlerinde ve ciltte fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Hindistan cevizi yağı ve shea yağı gibi stearik asit içeren bazı doğal kaynaklar nemlendirici ve iltihap önleyici özellikleri ile öne çıkar. Peki, stearik asit ne işe yarar ve stearik asit cilde faydaları nelerdir? Gelin, stearik asit özellikleri konusuna yakından bakalım.
Stearik Asit Nedir?
Stearik asit, uzun yıllar sabun yapımında kullanılan önemli bir maddedir. Michel Chevreul, 1823 yılında yağ asitlerinin ve stearik asidin yapısını tanımlayan ilk kişi oldu. O günden bu yana yağ asitleri içerisinde stearik asit fazlasıyla öne çıktı ve kişisel bakım ürünlerinin vazgeçilmez bileşenlerinden biri oldu. Stearik asit diğer adı oktadekanoik asit veya stearofanik asit olarak da bilinen bir maddedir. Bu bileşen çeşitli hayvansal ve bitkisel yağlarda bulunur.
Stearik Asit Cilt Bakımında Ne İşe Yarar?
Stearik asit içeren birçok kozmetik ürünü cilde yararları ile bilinir. Stearik asidin öne çıkan faydaları şu şekildedir:
- Cilt iltihabını azaltmak
- Ciltte nemi tutmak
- Egzama semptomlarını azaltmak
Stearik asit içeren Dove Beauty Cream Bar Micellar hassas ciltler için nemlendirici etkili bir sabundur. Cildi kurutmadan temizleyen, kir ve yağdan arındırıan sabun sayesinde yumuşak ve pürüzsüz bir cilde kavuşmak mümkündür.
Stearik Asit Nasıl Kullanılır?
Kozmetik üreticileri, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu için shea yağını cilt bakım ürünlerinde sıkça kullanır. Shea yağı içeren kremlerin egzama semptomlarını azaltabileceğini gösteren çalışmalar vardır. Bir nemlendirici olarak Hindistan cevizi yağı, hafif ve orta derecedeki kuru ciltlerin tedavisinde oldukça etkilidir. İşlenmemiş Hindistan cevizi yağı, hafif ve orta şiddetteki egzama sorunlarını tedavi edici özellikler sergiler. Ayrıca Hindistan cevizi yağı, güneşe maruz kaldıktan sonra ciltte oluşan iltihaplanma belirtilerini azaltmaya destek olur.
Kozmetik ürünlerinin pek çoğunda bulunan stearik asitli ürünleri kullanım talimatlarına uygun olarak kullanmalısınız. Belirli bir cilt sorununu tedavi etmek için stearik asit içeren ürünleri denemeden önce bir doktor veya dermatologa danışmanız faydalı olur. Ayrıca “Hyaluronik Asit Nedir Ne İşe Yarar?” diye merak ediyorsanız ilgili içeriğimize hemen göz atabilirsiniz.
Stearik Asit Nelerde Bulunur?
Stearik asit shea yağının önemli bir bileşenidir, Hindistan cevizi yağının ise yaklaşık %2'sini oluşturur. Ayrıca söz konusu asit çeşidi, aspir tohumu yağında da bir miktar bulunur. Shea yağı ile Hindistan cevizi yağı, krem ve nemlendirici gibi cilt bakım ürünlerinde kullanılan en popüler bileşenlerdendir.
Sizin için “stearik asit nedir?” ve “stearik asit nerede bulunur?” gibi soruları cevapladık. Siz de cilt bakım rutininize stearik asit içeren ürünleri ekleyebilirsiniz. Cilt bakım rutininde cilt bakım sıralaması yaparak ürünlerden en iyi performansı alabilirsiniz.