0

Cildinizde zaman zaman siyah nokta, beyaz nokta, sivilce gibi cilt problemleri yaşıyor olabilirsiniz. Yediklerimizden, hormonal değişikliklere kadar birçok nedenden ötürü ciltte farklılık ve bozulmalar meydana gelebilir. Aslında oldukça doğal olarak kabul edilen bu cilt sorunları uzun zamandır geçmiyor, acı veriyor ve zamanla daha da fazlalaşıyorsa ekstra dikkat etmeniz gereken ve belki de tedavi gerektiren bir süreçten geçiyor olabilirsiniz.

Eğer sivilceleriniz oldukça fazla ve daha da önemlisi acı verici bir hale geldiyse, bu durum artık akne probleminiz olduğu anlamına da gelebilir. Fakat endişelenmeyin! Dermatoloğunuzun önerdiği reçeteli ilaç ve kremleri kullanarak kolaylıkla akne probleminden kurtulabilirsiniz.

Fakat önce, geçici sivilceleriniz mi var yoksa akne problemi mi yaşıyorsunuz? Sebepleri neler olabilir? Çözüm yöntemleri ve akneli ciltlerin kullandığı içerikler nelerdir? gibi soruların cevabını keşfetmeye ne dersiniz?

Akne Nedir, Neden olur ve Nasıl Geçer?-1 - Saç Bakım Güzellik Akne Nedir, Neden olur ve Nasıl Geçer?-2 - Saç Bakım Güzellik

Akne nedir?

Cildiniz sivilceye müsait bir yapıdaysa, bunun uzun süreli olması, birden fazla sivilceye sahip olmanız, kalıcı ve ağrılı bir durum olması gibi nedenler sonucu akne problemi ortaya çıkar. Akneye eğilimli ciltte genellikle cildin yüzeyinde ve yüzeyin altında nodül, papül, kist gibi durumlar da meydana gelir.

Ciltteki gözenekler sebum denen cildin doğal yağına bağlı bir durumdadır ve bu yağ zaman içinde gözenekler içine dolar. Tabii sadece yağ değil, ölü deriler, hava kirliliği, kullanılan ürünler, makyaj malzemeleri de gözenekler içinde birikerek cilt problemlerine yol açar. Tıkalı gözenekler zaman içinde bakterilere neden olarak iltihaplanmalar ve beraberinde de sivilce oluşumunu meydana getirebilir. Söylediğimiz gibi sivilce oluşumunun fazla, uzun süreli ve ağrılı olması durumuna da akne denir.

Akne ve sivilce farkı nedir?

Akne ve sivilce arasındaki en önemli fark; aknenin bir sonuç, sivilcenin ise onun semptomlarından biri olarak görülmesidir. Aslında yapısı, oluşumu ve tedavisi bakımından çok benzer olsalar da akne cildin kıl köklerini ve yağ bezlerini etkileyen bir durumdur. Yani ara sıra sivilceleri olan biri akne problemi yaşıyor diyemeyiz. Sivilce sadece bir uyarıdır gibi de düşünebiliriz.

Akne Nedir, Neden olur ve Nasıl Geçer?-3 - Saç Bakım Güzellik Akne Nedir, Neden olur ve Nasıl Geçer?-4 - Saç Bakım Güzellik

Akne neden olur?

Aknenin neden olduğu kesin olarak belli olmasa da birçok sebep akne oluşumunu meydana getirebilir. Örneğin;

Hormonal durumlar: Adet döngüsü, ergenlik, hamilelik gibi hormonların değişimiyle alakalı durumlar sivilcelerin ortaya çıkmasında başlıca sebeplerden biri sayılır.

Cilt bakımı: Cilt bakım rutininin aksatılması, fazla baskı ve basınç uygulamak, makyajın temizlenmemesi, cildin temizliğinin düzenli olarak yapılmaması, cildi nemlendirmemek gibi durumlar sivilceler başta olmak üzere birçok cilt probleminin sebepleri arasında kabul edilir.

Cilt bakım ürünleri: Cilt tipine uygun ürünler kullanmamak da sivilce oluşmasının en büyük nedenleri arasındadır. Yağlı ciltleri, yağdan arındıracak ve nem dengesini sağlayacak bir ürün ile temizlemek ve nemlendirmek gerekirken, kuru cildi daha fazla kurutmayacak ve uzun süre nem sağlayacak ürünler kullanmak etkili bir cilt bakım rutini için oldukça önemli.

Hava koşulları: Yüksek nem, sert ve kuru hava, aşırı sıcaklar gibi hava koşulları da ciltte değişikliklere sebep olabilir. Sürekli soğuk ve kuru havaya maruz kalmak yeterince nemlendirilmemiş bir cildin çatlamasına ve kurumasına neden olurken, fazla nem sonucunda da sivilceler meydana gelebilir.

Beslenme ve su tüketimi: İşlenmiş gıdalar ve doymuş yağlar sağlık üzerinde birçok durum meydana getirir. Sürekli yağlı yiyecekler tüketmek cildinize sivilce oluşumuna sebep olurken, yeterince su tüketmemek de cildin içeriden nemlendirilmesini engelleyerek yine birçok cilt probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Akne çeşitleri nelerdir?

Farklı durumlar farklı cilt sorunlarına yol açabilir. Yani cildinize hafif kırmızı ve şiş bir bölge varsa bu akneye dönüşmek yerine, akne çeşitleri arasında yer alan farklı cilt sorunlarını ifade ediyor olabilir.

  • Siyah nokta: Cilt yüzeyinde olan tıkanmış açık gözenekler
  • Beyaz nokta: Cilt yüzeyinin altında beyaz kapalı yumrular
  • Papül: Cilt yüzeyinin altında kapalı kırmızı ya da pembe yumrular
  • Püstül: Cildin yüzeyinde olan irinler
  • Nodül: Cilt yüzeyinin üzerinde büyük ve ağrılı yumrular
  • Kist: Cilt yüzeyinin altında, ağrılı ve irin dolu yumrular

Akne nasıl geçer?

Eğer akneli bir cildiniz varsa, öncelikli olarak sebebini tam anlamıyla öğrenmek için bir dermatologla görüşmeniz önerilir. Fazla uzun süreli ve ağrılı akneler için genellikle reçeteli ilaçlar önerilebilir. Doktor kontrolünde bu ilaçlar ve kremler kullanılarak cildiniz bir süre takip edilir.

Akneli ciltler için önerilen içeriklerin neler olduğuna geçersek;

  • Salisilik asit: Yüzey hücrelerini eksfoliye eder ve sebum üretimini azaltmaya yardımcı olur.
  • LHA: Genişlemiş gözeneklerin görünümünü küçültmeye yardımcı olabilir.
  • Glikolik asit: Antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ölü deri hücrelerinin pul pul dökülmesine yardımcı olur.
  • Niacinamide: Yara izlerini ve renk düzensizliklerini gözle görülür şekilde azaltmaya yardımcı olur.

*İçerikler hakkında daha detaylı bilgi için başlıklara tıklayıp, ilgili makalelere gidebilirsiniz.

Önemli not: Eğer şiddetli bir akne problemi yaşıyorsanız, bu içerikleri kullanmadan önce dermatolog onayı almanız tedavinizin hızlı ve doğru bir sonuç vermesine yardımcı olur. Unutmayın ki her cilt farklıdır ve kendine özel içerikleri ve rutinleri hak eder.

Akne Nedir, Neden olur ve Nasıl Geçer?-5 - Saç Bakım Güzellik Akne Nedir, Neden olur ve Nasıl Geçer?-6 - Saç Bakım Güzellik

Akneli ciltler için cilt bakım önerileri

Etkili bir cilt bakım rutini oluşturmadan önce bilmeniz gereken en önemli şeyin cilt tipiniz olduğunu söyleyelim. Yağlı ciltler genellikle cilt bakımında nemlendiriciyi ihmal edebiliyorlar. Çünkü zaten yağlı cildin yeterince yağlı olduğu ve neme ihtiyaç duymadığı zannediliyor olabilir. Fakat yağdan temizlenmiş bir cilt nemlendirilmediği takdirde daha fazla yağ üretmeye meyillidir ve bu yağlar gözeneklere dolarak sivilceler meydana getirir.

Kuru ciltler ise, zaten cildim temiz yanılgısına düşerek cildini temizlemeden nemlendirme adımına geçiyor olabilir. Cildin kirliliğinin sadece yağdan ibaret olmadığını söyleyelim. Kötü hava hatta içtiğiniz kahve bile cildinizi kirletebilir. Basit ve etkili bir cilt bakımı aşamalarından olan, temizleme- peeling- nemlendirme adımlarını atlamamak oldukça önemli.

Cilt tipinize uygun ürün seçmek için Simple’ın birbirinden farklı içeriklere sahip, ürünlerini keşfedebilirsiniz. Hassas ciltlere uygun şekilde hazırlanmış ve her cilt tipine uygun bir ürünü bulunan Simple, sert kimyasallar, paraben, etil alkol, parfüm, renklendirici, mineral yağlar ve hayvansal içerik bulundurmayan iyi kalpli formüle sahiptir.

Akneleri önlemek için dikkat etmeniz gerekenler

Yüzünüzü yıkarken sıcak su kullanmayın. Sıcak su cildi doğal sebumdan arındırarak kurumasına neden olabilir.

  • Akneli ciltlere özel güneş kremi ve ürün seçmeye özen gösterin.
  • Makyajınızı derinlemesine temizlemeyi unutmayın.
  • Sivilcelerinizi sıkmayın. İltihapların farklı bölgelere bulaşarak sivilcelerinizin artmasına neden olabilirsiniz.
  • Gün içinde sürekli bir yere dokunduğunuz ellerinizde kir, yağ ve bakteriler birikebilir. Temiz olmayan ellerinizi yüzünüze sürmemeye dikkat edin.
  • Gün içinde bol su tüketin.
  • Çok yağlı yiyecekler yememeye, sağlıklı besinler tüketmeye özen gösterin.

Ayrıca; Bebek Gibi Bir Cilt İçin Sivilce İzlerini Yok Etme Yolları ve Yağ Bezesi Nasıl Geçer? yazılarımız da ilginizi çekebilir.