Cildinizi tedavi edebilen, nemlendiren ve koruyan doğal yağlar, antioksidan ve antimikrobiyal etkileri ve içerdikleri çok sayıda faydalı bileşik sayesinde artık modern bilim tarafından da destekleniyor.(*) Birçok ürünün içerisine dahil olmaya başladıkları gibi güzellik reyonlarında tek başlarına da yer alıyorlar. Çok fazla önerilip konuşulsa da bu yağları da tıpkı diğer cilt bakım ürünleriniz gibi cilt tipinize göre seçmeniz gerekir. Eğer yağlı bir cildiniz varsa, onu daha fazla yağlandıracak bir ürün sivilce, siyah nokta gibi cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Doğal yağları cildinize uygularken jade roller kullanabilir, bu sayede olumlu etkiyi ikiye katlayabilirsiniz.
Hassas ve sivilceye müsait ciltler
Jojoba yağı
Vücuttaki doğal yağlara benzeyen jojoba yağı cildin nem dengesini korumak için oldukça faydalıdır. Yağlı bir yapısı olmayan jojoba yağı iltihap önleyici özelliğiyle sivilcelerin tedavisi için de başvurulan doğal yağlardandır. Ayrıca cilt bariyerinin korunmasına da yardımcı olur. (*)
Üzüm çekirdeği yağı
Yapılan bir çok araştırmada üzüm çekirdeği yağı cilt için oldukça faydalı yağlar arasında olduğu tespit edilmiş. Özellikle cilt hücrelerini UV ışınlarının oluşturduğu hasarlardan korumasıyla da bilinir. Ayrıca güçlü bir antioksidan özellik taşıyan bu yağ yaşlanma etkilerini de azaltmasıyla bilinir. Üzüm çekirdeği yağının saç bakımında da oldukça faydalı bir yağ olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Kuru ciltler
Ayçiçek yağı
Linoleik asit açısından zengin olan ayçiçek yağı, cildin nemlenmesini destekler ve su kaybını en aza indirir. Ayrıca cilt bariyerini de hasarlara karşı korur. Tabii bu yağın yemeklerde kullandığımız ayçiçek yağı olmadığını da söyleyelim. İşlenmemiş doğal ayçiçek yağı edinmenizde fayda var. Bu yağı tek başına kullanabileceğiniz gibi nemlendiriciniz içine birkaç damla damlatarak da kullanabilirsiniz.
Aspir yağı
Omega-6 yağ asitleri, A vitamini ve linoleik asit açısından zengin olan aspir yağının, cildin nem kaybını önlemeye yardımcı olduğu ve hücre yenilenmesini desteklediği de söyleniyor. (*) Özellikle Asyalı kadınlar hem cilt hem de saçlarında uzun yıllardır bu yağı kullanıyormuş.
Hindistancevizi yağı
Güzellik rutinlerinin vazgeçilmezi olan hindistancevizi yağı sadece ciltte değil, saç, vücut ve hatta tükettiğimiz besinlerde bile kullanılıyor. İçerdiği çeşitli faydalı bileşikler sayesinde cilt hücrelerini onarır, cildi pürüzsüzleştirir, iltihapları tedavi eder.
Makyajınız için bir temizleyici ya da bir nemlendirici olarak kullanabilirsiniz.
Buğday tohumu yağı
A, B, C, D ve E vitaminlerini içeren buğday tohumu yağı cildin ihtiyaçlarını karşılayacak besinler bakımından oldukça zengindir. Ayrıca bu vitaminlerin yanında antioksidan ve antienflamatuar gücünün yanı sıra bol miktarda yağ asidi ve protein de içerir.
Cildin nemini arttırmaya yardımcı olan bu yağ aynı zamanda sahip olduğu vitaminler sayesinde cildi sıkılaştırma ve cildi dış faktörlere karşı koruma amacıyla da tercih edilir.
Yaşlanma karşıtı bakım arayan ciltler
Bazı araştırmalarda bulunan yara iyileştirici özelliklerinin bulunması sebebiyle cilt bakımında popüler hale gelen argan yağının cildin doğal hidrasyonunu sağlamada ve hatta cilt tonu eşitlemede bile faydalı olduğu söyleniyor. (*)
Yüksek düzeyde E vitamini, yağ asitleri ve antioksidan bileşikler içeren argan yağı kolajen üretimini destekler ve sivilce tedavilerinde de kullanılır.
Zeytinyağı
Güçlü antioksidanlar ve bağışıklık güçlendiricilerin yanında A ve E vitamini bakımından da oldukça zengindir. Ciltte yoğun bir nemlendirici ve temizleyici olarak çalışır. Ayrıca güneş hasarlarını rahatlatmak için kullanılan doğal çözümlerden de biridir.
Önemli not: Eğer egzama gibi cilt problemleriniz varsa zeytinyağı kullanmamanızda fayda var.
Avokado yağı
Cilt, yaş ilerledikçe onun sıkılaşmasını sağlayan protein olan kolajen üretimini durdurur. Avokado yağı beta kerotin bakımından zengindir ve kolajen üretimini arttırır. Bu sayede yaşlanma etkileri olan ince çizgi ve sarkmaların önüne geçmeye yardımcı olabilir. Ayrıca içeriğinde bulunan A, D ve E vitaminleri sayesinde cildin nem dengesinin korunmasına da yardımcı olur.