Bir kaşık sıcak çorbadan veya bir ısırık dondurmadan sonra hiç dişlerinizde rahatsızlık hissettiniz mi? Eğer yanıtınız evetse, yalnız değilsiniz. Sıcak veya soğuk yiyeceklerin neden olduğu ağrı bazen bir çürük belirtisi olabilirken diş hassasiyeti yaşadığınızı da gösterebilir. Diş hassasiyeti geçici veya kronik bir problem olarak ortaya çıkabilir; bazen bir veya birkaç dişi, bazen tüm dişleri etkileyebilir. Hassas dişlerin farklı nedenleri olabilse de çoğu zaman ağız bakım rutininizdeki birkaç basit değişiklikle bu problemden kurtulabilirsiniz.
Diş hassasiyeti belirtileri
Hassas dişlere sahip kişiler belirli tetikleyicilere yanıt olarak ağrı veya rahatsızlık yaşar. Bu ağrıyı, etkilenen dişlerin köklerinde hissedebilirsiniz. Sıcak, soğuk, tatlı, asitli yiyecek ve içecekler, özellikle rutin diş temizliği sırasında soğuk su, diş fırçalama ve diş ipi, alkol bazlı ağız gargaraları en yaygın tetikleyiciler arasında yer alıyor.
Yine de belirgin bir sebep olmadan da hassasiyet belirtileri yaşayabilirsiniz. Bu belirtiler hafiften şiddetliye kadar değişebilir.
Diş hassasiyetine ne sebep olur?
Bazı insanlar daha ince bir diş mineleri olduğu için doğal olarak diğerlerinden daha hassas dişlere sahiptir. Diş minesi, dişi koruyan en dıştaki tabakadır. Diş mineniz dişleri çok sert fırçalamak, sert kıllı diş fırçası kullanmak, asitli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi, geceleri diş gıcırdıtma gibi durumlara bağlı olarak zarar görebilir.
Bazen başka durumlar da diş hassasiyetine neden olabilir. Örneğin reflü, mide ve yemek borusundan asit çıkmasına sebebiyet verdiği için zamanla dişleri yıpratabilir. Bulimia gibi sık kusmaya neden olan rahatsızlıklar da asidin diş minesini yıpratmasına neden olur. Diş eti çekilmesi dişin bazı kısımlarını korunmasız bırakır; diş çürüğü, kırık dişler ve aşınmış dolgular diş minesini açıkta bırakır; tüm bunlar da diş hassasiyeti nedenleri arasında yer alır.
Eğer ilk kez diş hassasiyeti yaşıyorsanız diş hekiminizden randevu alın. Hekiminiz dişlerinizin sağlığına bakabilir ve hassasiyete neden olabilecek sorunları kontrol edebilir. Yaşadığınız hassasiyet hafifse ağız bakım rutininizde bazı değişikliklere giderek durumu gözlemleyebilirsiniz.
Diş hassasiyeti nasıl önlenir?
- Özel olarak hassas dişler için üretilmiş bir diş macunu seçin. Bu tür diş macunlarında tahriş edici maddeler bulunmaz.
- Ağız bakım suyu konusunda, hassas dişleri daha az tahriş edeceği için alkolsüz bir seçim yapın.
- Diş hassasiyetini ortadan kaldırmak için yumuşak kıllı diş fırçası kulanmak da işe yarayabilir. Signal Profesyonal Bakım Diş Fırçası'ndan yardım alabilirsiniz. Yumuşak kıl yapısı diş ve diş eti hattını hassas bir şekilde temizlemeye yardımcı olur. Özel olarak yuvarlatılmış kıl yapısı sayesinde dişlerdeki plağı çıkarmaya yardımcı olurken diş etine hassas bakım sunar ve konforlu bir diş fırçalama deneyimi sağlar.
Bu çözümlerin işe yaraması için genellikle birkaç kez uygulama gerekir. Güvenli bir ağız bakım rutinine sahipseniz bir hafta içinde bir iyileşme görmelisiniz.
Eğer işe yaramazsa diş hekiminize başvurarak bakım rutininiz üzerine yeniden konuşabilir veya önereceği reçeteli tedavilere başlayabilirsiniz.
Ayrıca Diş Temizliği Sırasında Ne Olur? başlıklı yazımıza göz atmayı unutmayın.