Ağız ve diş hijyeninin sağlanması hem genel sağlığınız hem de sosyal ilişkileriniz açısından büyük önem taşıyor. Bembeyaz bir gülümsemeye sahipseniz yeni girdiğiniz bir ortamda bile insanlar üzerinde iyi bir izlenim bırakabilirsiniz. Üstelik stilinizi tamamlayan bu tür bir gülümsemeye kavuşmanın yolu oldukça basit: Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve düzenli diş ipi kullanın. Peki ya dil temizleme?
Diş hekimleri, ağız kokusunu ortadan kaldırmak ve iyi bir diş sağlığı için dilinizi de fırçalamanız gerektiğini belirtiyor. Çünkü dilinizde yaşayan ve ağız sağlığını tehdit eden çeşitli bakteriler var.
Diliniz, kahve içtiğinizde kahverengi, kırmızı şarap içtiğinizde ise kırmızı bir renk alır. Gerçek şu ki, diş çürükleri geliştirme riski olmasa bile diliniz de en az dişleriniz kadar bakteriler için bir hedef. Bakteriler, tat almanızı sağlayan tüycükler ve dilin diğer yapıları üzerinde birikebilir. Bunun sebebi dilinizin pürüzsüz olmaması. Her yerinde yarıklar ve pürüzler olduğu için siz bakterileri temizlemediğiniz sürece tüm bu alanlarda rahatlıkla saklanabilirler. Dolayısıyla dil temizleme de en az diş fırçalama kadar önemli.
Dil temizleme için maalesef durulamak yeterli değil
Peki dilinizin üzerindeki bu birikim ne? Uzmanlar bu bakteri birikiminin sadece zararsız bir tükürük olmadığını söylüyor. Dilin yüzeyinde biriken bu bakterileri yapışkan bir biyofilm veya bir grup mikroorganizma olarak açıklayabiliriz. Ve ne yazık ki bundan kurtulmak ağzınızı su ile çalkalamanız veya ağız bakım suyu ile gargara yapmak kadar kolay değil.
Dilinizin üzerinde oluşan biyofilmdeki bakterileri öldürmek zor, çünkü ağzınızı çalkaladığınızda, bu biyofilmin yalnızca dış hücrelerini yok edebiliyorsunuz. Yüzeyin altındaki hücreler ise gelişmeye devam ediyor. Ağzınızda; özellikle de dilinizde yaşayan bakteriler ağız kokusuna ve hatta uzun vadede diş hasarlarına neden olabilir. Bu nedenle dilinizi fırçalayarak bu bakterileri ağzınızdan uzaklaştırmanız gerekir.
Dilinizi nasıl temizleyebilirsiniz?
Peki, ideal dil temizleme nasıl olmalı? Diş hekimleri, dişlerinizi her fırçaladığınızda dilinizi de fırçalamanız gerektiğini belirtiyor. Bunu yapmaksa oldukça basit: Dişlerinizi nazikçe fırçalamanızı sağlayacak özellikte bir diş fırçası ile dilinizi ileri- geri ve sağa- sola doğru hareketlerle nazikçe fırçalayın. Bunu yaparken hassas olmanız gerektiğini unutmayın, aksi takdirde dilinizin tahriş olmasına neden olabilirsiniz. Ardından ağzınızı suyla çalkalayın. Dil fırçalama işlemini, her diş fırçalamanızda tekrarlamayı unutmayın.
Ağız hijyeniniz için Signal Ultra Reach Diş Fırçası’nı deneyin. Diş hekimlerinin kullandığı aletlerden esinlenilerek tasarlanmış metal dolgulu ilk diş fırçası olan Signal Ultra Reach, ekstra ince boynu ve kompakt başlığı sayesinde temizlemesi en zor ve erişilmesi en güç hassas dişlere ulaşmanızı sağlar.
Ağız hijyeni için diğer bakım ipuçları
- Dişlerinizi fırçalamadan yatağa gitmeyin. Çoğumuz geceleri bu önemli bakım adımını ihmal ederiz. Ancak yatmadan önce dişlerin fırçalanması, gün boyu biriken bakteri ve plaklardan kurtulmanız için son derece önemli.
- Dişlerinizi doğru teknikle fırçalayın. Kötü ve yetersiz bir fırçalama işlemi, neredeyse hiç fırçalamamak gibidir. Plakları temizlemek için diş fırçanızı nazik, dairesel hareketlerle hareket ettirerek ve acele etmeden kullanın. Yeterince temizlenemeyen plaklar, diş taşı oluşumuna ve diş eti iltihabına yol açabilir.
- Dişlerinizi her fırçaladığınızda dilinizi de fırçalayın.
- Diş ipi kullanmak da en az fırçalamak kadar önemli. Düzenli olarak dişlerini fırçalayanların çoğu diş ipi kullanmayı ihmal eder. Oysa diş ipi dişlerinizin arasına sıkışan yemek parçacıklarını temizlemenin, diş etlerini uyarmanın ve plağı azaltmanın etkili bir yolu.
- Daha fazla su için. Su, ağız sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığınız için en iyi içecektir. Uzmanlar pratik bir kural olarak her yemekten sonra su içilmesini öneriyor. Bu, yapışkan ve asitli yiyecek- içeceklerin bazı olumsuz etkilerinin azalmasına yardımcı olabilir.
Ayrıca Gülümsemeniz Hayatınızı Değiştirebilir! yazımız da ilginizi çekebilir.