Sabahları dayanılmaz bir çene ağrısıyla uyanıyorsanız ondan kurtulmanın ilk adımı, çene ağrısının nedenlerini anlamak ve tespit etmek olmalı. Konuşmak, bir şeyler içmek, çiğnemek ve yüz ifadeleri gibi temel şeyleri yaparken bile acı çekmek berbat bir durum. Hatta bunların dışında çenenizi aktif olarak kullanmadığınızda bile ağrı yaşamanız mümkün. Neyse ki bu sinir bozucu ağrıyı gidermenin birçok yolu var. İşe çene ağrısının yaygın nedenlerini öğrenerek başlayın.
Dişlerinizi gıcırdatıyor veya sıkıyorsunuz
Diş gıcırdatma ve sıkmanın nedeni genellikle stresli olmanız. Çünkü stres altında olan ve kaygı yaşayan kişiler parafonksiyonel alışkanlıklar geliştirebilir. Bu, temel olarak ağzınızı veya dişlerinizi, yiyecekleri çiğnemek gibi amaçlanan işlevlerin ötesinde kullandığınız anlamına gelir.
Diş gıcırdatma aynı zamanda bruksizm olarak da bilinir. Farkına varmadan dişlerinizi birbirine kenetlediğinizde meydana gelir; bu da çenenizi destekleyen kaslar, tendonlar ve bağlarla birlikte dişlerinizde ve çenenizde çok fazla gerginliğe yol açar. Sonuçta sadece çene ağrısı değil, baş ve kulak ağrısı da yaşayabilirsiniz. Doktorlar diş gıcırdatmaya tam olarak neyin sebep olduğundan emin değiller ancak stresi bu konuda önemli bir faktör olarak kabul ediyorlar.
Eğer uykunuzda dişlerinizi gıcırdattığınızdan şüpheleniyorsanız doktorunuz alt ve üst dişlerinizin arasında koruyucu bir tabaka görevi gören bir gece koruyucu reçete edebilir.
TME (çene eklemi) bozukluğunuz var
Çene kemiğinizin her iki tarafında, çenenizi kafatasınıza bağlayan bir menteşe görevi gören bir temporomandibular eklem var. Vücudunuzun çoğu parçası gibi bazen bu eklem de harekete geçerek TME bozukluğuna neden olabilir. Örneğin disk aşınabilir veya hizadan çıkabilir; fiziksel bir darbe ve artrit gibi bir şey ekleme zarar verebilir.
TME bozukluklarında en yaygın semptom ise çene ağrısı olarak karşımıza çıkar. Diğer belirtiler arasında çene sertliği, çeneyi açmada zorluk, çenenin kilitli hissedilmesi, ağzınızı açarken veya kapatırken ağrılı tıklama gibi durumlar sayılabilir.
Doktorunuz bu sorundan şüphelendiğinde, muhtemelen fiziki bir muayene ve görüntüleme testleri yapacaktır. Yaşam tarzı değişiklikleri ve çeşitli müdahalelerle bundan kaynaklanan çene ağrısını tamamen ortadan kaldırmak elbette mümkündür.
Isırma şeklinizde sorun var
İyi bir ısırık aldığınızda, onu çiğnediğinizde dişleriniz birbiriyle hizalanır. Ama kötü bir ısırıkla, arkadakiler gibi sadece birkaç dişiniz sıralanabilir. Kötü ısırıklar, aşırı ısırma veya alt ısırma gibi çeşitli şekillerde olabilir.
Düzensiz bir ısırığa sahip olmak çenenizin gerektiği gibi çalışamayacağı anlamına gelir. Bu da eklemlerde ve kaslarda aşınmaya, yıpranmaya; sonuçta ağrıya neden olabilir. Doktorlar genelde bunu diş telleri ile düzeltir, ancak ciddi durumlarda ameliyat da gerekebilir.
Tedavi edilmemiş bir boşluğunuz var
Plak, yiyecek ve içeceklerden gelen bakteri birikimidir ve yeterince temizlenmediğinde diş minesini parçalayabilir. Diş minesi hasar gördüğünde boşluklar oluşur. Ancak bu boşluk, diş minesinin altındaki tabaka olan dentine doğru ilerlediğinde, rahatsızlık hissetmeye başlarsınız. Diş özüne doğru ilerlerse, ağrının çenenin etrafına yayılmamasına neden olabilir.
Eğer boşluğunuz küçükse diş hekiminiz bunu kolayca doldurabilir. Ancak ileri bir çürükse dişinizin hastalıklı kısmını çıkarmak ve boşluğu çıkarmak için kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir.
Çürük oluşumuna bağlı çene ağrısının önüne geçmek için ise iyi bir ağız bakım rutini benimsemelisiniz. Dişlerinizi günde en az 2 kez Signal Diş Macunları gibi ideal düzeyde florür içeren bir macunla fırçalayın. Düzenli diş ipi kullanarak dişlerinizin arasına sıkışan yemek parçacıklarını temizlediğinizden emin olun.
Ayrıca diş çürüklerine karşı alabileceğiniz önlemler hakkında daha fazlasını keşfetmek için yazımızı ziyaret edebilirsiniz.