İyi bir ağız hijyeni, özellikle diş telleriniz varsa daha fazla önem kazanır. Diş tellerinin içinde veya çevresinde sıkışan yiyecek artıkları ve devamında gelişen plak ağız kokusuna, lekeli dişlere, şiş diş etlerine ve çürüklere neden olabilir. Diş telleri, dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için ağız bakımına daha fazla özen göstermeyi gerektirir. Bununla birlikte onlardan kurtulduğunuzda güzel ve etkileyici bir gülümsemeye sahip olacağınızı unutmayın. Eğer diş teliniz varsa bu bakım önerilerini mutlaka dikkate alın.
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamayı ihmal etmeyin
İyi bir ağız hijyeni için dişlerinizi her yemekten sonra fırçalamaya çalışın. Evde olmasanız bile dişlerinizi temizleyebilmeniz için yanınızda mutlaka bir seyahat diş fırçası bulundurun. Diş fırçalama sırasında ise her dişin yüzeyini ve tellerin altını temizleyerek en az iki dakika boyunca fırçalayın. Dilinizi fırçalamayı da unutmayın. Eğer yemeklerden hemen sonra dişlerinizi fırçalayamıyorsanız ağzınızı suyla çalkalayabilirsiniz.
Diş fırçanızı sık sık değiştirin
Diş telleri, diş fırçanızın kıllarının normalden daha hızlı yıpranmasına neden olabilir. Bu nedenle en az her 3 ayda bir fırçanızı değiştirin. Diş hekiminiz size uygun bir diş fırçası önerebilir. Bununla birlikte siz de diş tellerinizin arasını kolayca temizlemenize yardımcı olacak hassas bir diş fırçası seçimi de yapabilirsiniz. Size önerimiz Signal Ultra Reach Sensitive Diş Fırçası. Özel olarak dizayn edilmiş uzun, ekstra ince boynu ve kompakt başlığı sayesinde temizlemesi en zor ve erişilmesi en güç hassas dişlere ulaşmanızı sağlar. Kompakt başlığındaki ekstra yumuşak, yuvarlatılmış fırçası sayesinde, Signal Sensitive Ultra Reach diş ve diş etlerinizi fırçalarken fazlasıyla naziktir.
Diş ipi kullanmayı unutmayın
Diş telleri varken diş ipi kullanmak biraz garip olabilir ve normalden daha uzun sürebilir. Yine de son derece önemlidir. Diş ipi geçirici kullanmak diş aralarını temizlemeyi kolaylaştırabilir. Diş tellerinin altına diş ipinin girmesini sağlayacaktır. Diş eti hattı boyunca dikkatli bir şekilde diş ipi kullandığınızdan emin olun. Mumlu diş ipi kullanmak da iyi bir fikirdir. Çünkü diş telleriniz tarafından fırçalanma olasılığı daha düşüktür.
Sağlıklı bir diyet benimseyin
Diş tellerine sahip olmak sağlıklı bir diyet benimsemek için bir başka neden. Şeker tüketimini sınırlamak çürük riskini azaltır. Bu önemli bir nokta, çünkü diş telleri dişlerin arasını temizlemeyi zorlaştırır. Ayrıca diş tellerinin etrafında oluşan plaklar dişleri lekeleyebilir. Bu yüzden sağlıksız atıştırmalıklardan kaçınmaya çalışın. Öğün aralarında peynir, yoğurt, meyve gibi vücudunuz ve dişleriniz için iyi olan yiyecekleri seçin.
Sorunlu yiyeceklerden kaçının
Yapışkan, çiğnenebilir veya çok sert yiyecekler diş tellerinize zarar verebilir. Bu sert şeker, patlamış mısır, sert simit gibi yiyeceklerden kaçınmak anlamına gelir. Karamel gibi çiğnenebilir şekerlerden de uzak durmalısınız. Sakız ve buz çiğnemek de diş tellerinize zarar verebilir. Dişlerinizle bir elmayı ısırmak yerine onu bıçakla keserek tüketmeyi deneyin. Aynısını mısır, havuç gibi sert yiyecekler için de yapın.
Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin
Genel olarak iyi bir ağız hijyeni için ortodontistinize gitmek yeterli değil. Düzenli diş kontrolleri de bir zorunluluk. Bu nedenle dişlerinizi düzenli olarak diş hekiminize kontrol ettirin ve her 6 ayda bir profesyonelce temizleyin. Diş teli kullanan bazı kişilerin diş hekimlerini daha sık görmeleri gerekebilir. Bu noktada doktorunuzun önerisini dinleyin. Düzenli ziyaretler, dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmanızı sağlar.