Kolajenin cilt bakımındaki önemini mutlaka duymuşsunuzdur. Özellikle son zamanlarda sosyal medyanın etkisiyle de daha çok karşılaştığımız kolajen vücutta en fazla bulunan proteindir ve cilde, sindirim sistemine, kaslara, kemiklere ve bağ dokularına yapı ve stabilite sağlar. (*) Kas ve bağ dokularını etkileyen kolajen cildin gergin kalmasına ve gençlik ışıltısını korumasına da yardımcı olur.
Fakat 30’lu yaşlara yaklaştığınızda cilt kendi kendine kolajen üretmeyi azaltır. Bu noktada çeşitli kolajen takviyeleri, vitaminler tüketilmesi ve kolajenin vücutta dengelenmesi öneriliyor. Tabii bu takviyelerin yanında bazı besinler de kolajen artışını teşvik eder. Yani diyetinize ekleyeceğiniz yiyecekler ile doğal yoldan kolajen elde edebilir, vücudunuzdaki kolajeni koruyabilirsiniz. (*)
Çinko
Çinko sadece kolajeni desteklemek açısından değil genel vücut sağlığının ve sağlıklı bir cildin olmazsa olmazlarından. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur(*), sivilcelerin oluşmasını önler(*), ciltteki iltihapları azaltır(*), saç ve tırnak büyümesine destek olur.
Kabak çekirdeği, yulaf, kaju, fasulye ve baklagiller çinko bakımından zengin besinlerdendir.
C vitamini
Vücudun doğal olarak üretemediği C vitaminini dışarıdan almak vücut ve cilt sağlığı açısından oldukça önemli. C vitamini, kolajen kaybını önlemek için serbest radikalleri yok eden bir antioksidandır. Aynı zamanda cildin ışıldamasını, aydınlanmasını ve çevresel faktörlere karşı korunmasını da sağlar.
C vitamini için; portakal, limon, kuşburnu, maydanoz, kivi, lahana gibi yiyeceklerin tüketimini arttırabilirsiniz.
Protein
Kollajen bir proteindir ve tüm proteinler gibi amino asitlerden oluşur. Vücuttaki kolajen miktarını korumak ve arttırmak için protein içeren gıdaların tüketimini arttırmanız gerekir.
Kırmızı et, beyaz et, süt, yumurta, yoğurt, peynir, baklagiller ve kabak çekirdeği bol miktarda protein içerir.
Kateşinler
Kateşinler güneşin ciltte yarattığı hasarlara karşı cildin korunmasına yardımcı olurlar. (*) Kateşin bileşikleri ayrıca, yaş aldıkça azalan kolajenin elastine (ciltteki diğer birincil proteine) yanlış bağlanmasını önlemek için de çalışır.
En çok yeşilçayda bulunan bu bileşiğin kolestrol ve tansiyon gibi problemleri de dengelediği söylenir. Yeşilçayın yanında çilek ve kakao da tüketebilirsiniz.
Klorofil
Yeşil yapraklı bitkilerde bulunan ve bitkilerin sağlıklı ve canlı kalmasını sağlayan bu pigmentin yapılan bazı araştırmalarda kolajen üretimini uyarmaya ve yüz kırışıklıklarını iyileştirmeye de yardımcı olduğu söyleniyor. (*)
Brokoli, roka, ıspanak gibi yeşil yapraklı yiyeceklerin tüketimini arttırabilirsiniz.
Glisin
Kolajende en bol bulunan amino asit glisindir. Vücut kendi kendine glisin üretse de çoğu zaman onu dışarıdan desteklemek gerekir (*)
Dişleri güzelleştiren, cildi besleyen ve gerilmesine yardımcı olan glisin; susam, ayçekirdeği, tere, fasülye ve ıspanak gibi besinlerde bulunur.
Bakır
Sağlıklı cildin oluşumunu ve bakımını desteklemede büyük rol oynayan bakır aynı zamanda kolajen sentezine de yardımcı olur. (*)
Bakır bakımından en yüksek gıdalar kaju, susam ve soya fasulyesi olmakla birlikte kabuklu deniz ürünleri ve karides de bakır içerir.
Tüm bu besinlerini diyetinize eklemek ve onlarla farklı tarifler elde etmek için yemektekeyifvar.com’u ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca Saç Bakımında Kolajenin Faydaları ve Peptit Nedir? Kolajen Peptit Ne İşe Yarar? yazılarımız ilginizi çekebilir.