1

Kendi kendinize konuşurken en sık sorduğunuz soru “Neden hep yorgunum” ise kesinlikle yalnız değilsiniz. Yoğun bir programınız olduğunda (hiç bitmeyen ebeveynlik, sınavlar, toplantılar), koca bir gece uyumak bile sadece birkaç dakika kestirmek gibi hissettirebilir.

Hepimiz, gün içinde biraz yoruluruz, ancak standart bir yorgunluk uygun dinlenme ile geçer. Birkaç haftadan daha uzun süre yorgun hissetmeniz bundan farklı bir durum. Ve eğer böyle bir durumdan muzdaripseniz bunu mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Sürekli yorgun hissetmenizin olası nedenleri yaşam tarzı faktörlerine, belirli sağlık sorunlarına veya her ikisinin birleşimine bağlanabilir. Bu nedenlerin bazıları kontrolünüz dışında olsa da bazılarını kontrol etmeniz mümkün. İşte kendi hayatınızda incelemek isteyebileceğiniz; yorgunluğa neden olabilecek yaygın davranışlardan bazıları.

Sürekli Yorgun Hissetmenizin 6 Olası Nedeni-1 - Saç Bakım Güzellik Sürekli Yorgun Hissetmenizin 6 Olası Nedeni-2 - Saç Bakım Güzellik

Az veya fazla egzersiz yapmak

Çok fazla egzersiz yapmanın ve dinlenmemenin yorgunluğa neden olması son derece mantıklı. Ancak uzmanlara göre düzenli egzersiz enerji seviyenizi artırmaya yardımcı olduğundan, yeterince egzersiz yapmamak da kendinizi yorgun hissetmenize yol açabilir. Ter atmak uyku hırsızları olarak bilinen stres ve kaygı seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir. Bu nedenle, haftada en az beş gün 20 dakikalık orta düzeyde egzersiz yapmak, ihtiyacınız olan dinlenmeyi elde etmenizi sağlar.

Aşırı telefon kullanımı

Gün boyunca, özellikle de geç saatlerde çok fazla parlak ışık uyarısı alıyorsanız, bu, melatonin üretimini etkileyerek sirkadiyen ritminizi ve uyku kalitenizi etkileyebilir. Bu yüzden işten sonra eve geldiğinizde ışıkları kısın, sert tepe lambaları yerine lambader kullanın ve vücudunuza uykunun yaklaştığını bildirmek için telefonunuzun, tabletinizin bilgisayarlarınızın ve TV'nizin parlaklığını azaltın.

Yastık veya yatak konforsuzluğu

Birçok insanın hala çocukluk yastığını kullandığını biliyor musunuz? Bu kumaş ve tüy yığını, zamanla (toz akarları ve ölü deri hücreleri gibi şeyler içerebilen) toz toplar. Özellikle toza alerjiniz varsa sağlığınızı etkileyebilir ve iyi uyumanıza engel olabilir. Bu nedenle uzmanlar yastığınızı iki yılda bir değiştirmeniz gerektiğini söylüyor. Yatağınız da eski model olmamalı. Kendinizi asla tamamen dinlenmiş hissetmiyorsanız ve yastığınızı ne zaman aldığınızı hatırlamıyorsanız, yeni bir tane almanın zamanı gelmiş olabilir.

Sürekli Yorgun Hissetmenizin 6 Olası Nedeni-3 - Saç Bakım Güzellik Sürekli Yorgun Hissetmenizin 6 Olası Nedeni-4 - Saç Bakım Güzellik

Yetersiz beslenme

Vücudunuzun yorgun olmasının tek nedeni yoğun egzersizler değil. Diyetinizdeki D vitamini ve B12 vitamini eksikliği, kaslarınızı yorgun hissetmenize neden olabilir. D vitamini eksikliğiniz olduğunda hem kas zayıflığı hem de kas kaybı yaşayabilirsiniz. Şiddetli durumlarda, B12 vitamini eksikliği ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalanmaya veya uyuşmaya yol açabilir. B12 vitamini yumurta, ton balığı, süt ürünleri ve tahıl gibi güçlendirilmiş gıdalarda bulunur. Eğer siz de besin eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsunuz bunun tespiti için mutlaka doktorunuza başvurun.

Susuz kalmak

Dehidrasyon yorgunluk ve konsantrasyon sorunları gibi semptomlara neden olabilir. Gün boyunca susuz kalmamaya çalışmaksa ruh haliniz üzerinde faydalı bir etki yaratır. Öğleden sonra kendinizi halsiz hissettiğinizde, sadece kompleks karbonhidratlar ve protein gibi besinlerle dolu canlandırıcı bir atıştırmalık almayın, aynı zamanda daha fazla su içmeyi deneyin. Enerji seviyeleriniz ve iş arkadaşlarınız size bunun için teşekkür edecek.

Aşırı kafein tüketimi

Gün boyunca biraz kafein tüketmek iyi olabilir, ancak akşam yemeğinden sonra duble espresso içmeden önce biraz frene basmak isteyebilirsiniz. Gün sonuna doğru kahve, çay ve soda gibi kafeinli içeceklerin çok fazla tüketilmesi uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Bunun nedeni, tükettiğiniz kafeinin yarısını metabolize etmesinin 4-6 saat kadar sürmesi; bu nedenle kahve tüketimini yatmadan en az 4-6 saat önce bırakmanızı öneririz.

Bonus: İyi bir uyku için uyku meditasyonundan yardım almayı deneyin. Detaylı bilgi için ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca dinlenme garantili bir uyku rutini oluşturmak da sizin için faydalı olabilir.