0

Diş; içerisinde sinirler, dokular ve kan damarlarıyla dolu yumuşak bir yapıya sahip. Bu sinirler, insan vücudundaki en hassas sinirler arasında yer alıyor. Eğer tahriş ya da enfekte olurlarsa apselere ve şiddetli ağrılara neden olabilir.

Ağrılar için bir çözüm düşünmeden önce dişinizin neden ağrıdığını bilmekte fayda var.

Dişleriniz Neden Ağrıyor?-1 - Saç Bakım Güzellik Dişleriniz Neden Ağrıyor?-2 - Saç Bakım Güzellik

Aşırı sıcağa ya da soğuğa maruz kalma

Çok düşük veya yüksek sıcaklığa sahip bir şey yediğinizde veya içtiğinizde, ani, keskin bir ağrı hissediyorsanız, bunun sebebi aşınmış diş minesi ve diş eti çekilmesidir. Bu da diş hassasiyetiniz olduğu anlamına geliyor (*). Diş hassasiyetine yol açan ana etkenler tedavi edilip kaldırılmadığı sürece, diş hassasiyeti semptomları ilerleme gösterebilir.

Diş eti çekilmesi

Diş etleri, dişlerin sinir uçlarını korumaya yardımcı olmak için kemiği örten ve dişin kökünü çevreleyen pembe doku tabakasıdır. Zaman içinde, diş eti dokusu sıklıkla yıpranmaya başlar ve diş eti çekilmesine neden olur. Bu durum dişlerin köklerini açığa çıkarır ve sizi diş eti hastalığına ve diş enfeksiyonlarına karşı savunmasız bırakır (*).

Diş çürüğü

Ağızda bulunan doğal bakterilerden oluşan plaklar, şekerli, unlu ya da asitli yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına neden olur. Çürüyen dişler de iltihaplanmaya başladığı için dişin içindeki sinirlere baskı yaparak ağrıya sebep olur.

Dişleriniz Neden Ağrıyor?-3 - Saç Bakım Güzellik Dişleriniz Neden Ağrıyor?-4 - Saç Bakım Güzellik

Diş eti enfeksiyonu

Periodontal hastalık olarak da adlandırılan diş eti hastalığının, yetişkinlerin yüzde 47'sinden fazlasını etkilediği biliniyor (*). Ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, yetersiz beslenme ve bazı hastalıklar nedeniyle diş etlerinde ortaya çıkan enfeksiyonlariltihaplanmaya neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için dişlerinizin bakımına özen göstermeniz oldukça önemli.

Dişlerinize nasıl iyi bakacağınızın detayları için yazımızı okuyabilirsiniz. 

Diş gıcırdatma

Dişleri gıcırdatma ve çeneyi sıkmak, diş minesini yıpratırken kronik hassasiyete de yol açabilir. Yüksek stresli koşullar, yetersiz uyku ve birçok farklı neden daha dişlerinizi gıcırdatmanızı sağlayabilir. Hatta bu alışkanlığın farkında bile olmayabilirsiniz. Eğer dişlerinizde ve başınızda ağrılar varsa, dişlerinizin yıprandığını hissediyorsanız bu probleme sahip olabilirsiniz (*).

Diş gıcırdatmasının çözümleri için yazımıza bir göz atmayı unutmayın.