Dişleriniz vücudunuzun en güçlü kısımlarından biri. Kolajen gibi proteinlerden ve kalsiyum gibi minerallerden oluşuyorlar. En sert yiyecekleri bile çiğnemenize yardımcı olmanın yanı sıra, anlaşılır bir şekilde konuşmanızı da yine dişleriniz sağlıyor. Peki, ağzınızda ne tür dişler olduğunu hiç merak ettiniz mi?
Çoğu yetişkinin kalıcı veya ikincil diş olarak adlandırılan 32 tane dişi var:
- 8 kesici diş
- 4 köpek dişi
- 8 küçük azı dişi
- 4 tanesi 20’lik olmak üzere 12 adet azı dişi
Çocukların ise birincil, geçici veya süt dişleri olarak adlandırılan 20 tane dişi var. Üst ve alt çenede aynı türde 10 tane diş bulunuyor:
- 4 kesici diş
- 2 köpek dişi
- 4 azı dişi
Süt dişleri, bebek yaklaşık 6 aylıkken çıkmaya başlar. Alt çenedeki kesici dişler, genellikle ilk çıkan süt dişleridir. Çoğu çocuk 3 yaşına kadar 20 tane süt dişinin tamamına sahip olur.
Ağzımızda bulunan farklı diş türleri ve görevleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Kesici dişler
Yukarıda da söz ettiğimiz gibi sekiz tane kesici diş, ağzınızın ön kısmında yer alır. Üst çenenizde dört, alt çenenizde dört tane vardır. Kesici dişler, küçük keskiler şeklindedir ve yiyecekleri ısırmanıza yardımcı olan keskin kenarlara sahiptir. Dişlerinizi elma gibi sert bir yiyeceğe batırdığınızda aslında kesici dişlerinizi kullanırsınız. Bu diş türü, genellikle 6 aylıkken çıkar. Yetişkin seti ise 6-8 yaşları arasında gelişir.
Köpek dişleri
Ağzınızdaki dört köpek dişi, kesici dişlerin yanında yer alır. Üstte iki, altta iki köpek dişi vardır. Köpek dişleri yiyecekleri parçalamak için keskin, sivri bir uca sahiptir. İlk köpek dişleri bebek 16-20 aylıkken gelir. Önce üst çenedekiler, sonra alt çenedekiler büyür. Yetişkin köpek dişleri ise tam tersi şekilde ortaya çıkar. İlk olarak alttakiler 9 yaş civarında büyür, üsttekiler ise 11-12 yaş arasında çıkar.
Küçük azı dişleri
Sekiz tane küçük azı dişi, köpek dişlerinin yanında yer alır. Üstte dört, altta dört tane vardır. Azı dişleri, köpek dişlerinden ve kesici dişlerden daha büyüktür. Yiyecekleri daha küçük parçalara ayırmak ve yutmayı kolaylaştırmak için çıkıntılı bir yüzeye sahiptir. Bebek azı dişlerinin yerini zamanla yetişkin küçük azı dişleri alır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda küçük azı dişleri yoktur, çünkü bu dişler 10 yaşından önce çıkmaz.
Azı dişleri
Azı dişleriniz, en büyük ve en güçlü dişlerinizdir. Üstte altı, altta altı tane bulunur. Azı dişlerinizin geniş yüzey alanı, yiyecekleri öğütmenize yardımcı olur. Yemek yediğinizde, diliniz yiyecekleri ağzınızın arkasına iter. Daha sonra azı dişleriniz yiyeceği yutmanız için yeterince küçük parçalara ayırır. Azı dişleri, en son gelen diş seti olan dört tane 20’lik dişi de içerir. Genelde 17-25 yaş arasında çıkarlar.
Kısaca; 32 dişiniz, yiyecekleri ısırmak ve öğütmek için gerekli. Ayrıca rahat bir şekilde konuşmanıza yardımcı olmak için de onlara ihtiyacınız var. Dişleriniz genetiğiniz gereği sağlam yapılı olsa da onlara iyi bakmadığınız sürece bir ömür boyu dayanmazlar. Diş sağlığınızı korumak ve onları iyi durumda tutmak için düzenli olarak fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya özen gösterin. Bu noktada size önerimiz Signal White Now Extra Fresh Diş Macunu. Diş lekelerini gidermeye yardımcı beyazlık sağlayan formülü sayesinde düzenli kullanımda daha beyaz dişlere sahip olmanızı sağlar.
Dişlerinizi Fırçalamadığınızda Ne Olur? ve Dişler Neden Çürür? yazılarımız ilginizi çekebilir.