Diş temizliğinden sonra dişlerinizin daha parlak ve beyaz görünmesi, zaman içinde matlaşarak sarı rengi alması dişlerde doğal bakterilerden oluşan ince bir madde olan plak biriktiği anlamına gelir. Diş plağı diş eti hattının hem üstünde hem de altında birikebilir. Temizlenmediği takdirde de diş ve diş etlerine zarar verir.
Plaklar diş ve diş etlerine ne yapar?
Plak oluşumuna sebep bakteriler, tüketilen gıdalardaki şekerleri besleyerek asit oluşturur, bu asitler diş minesine zarar vererek zaman içinde dişlerin çürümesine neden olur. Bakteriler diş çürümesinin dışında çeşitli diş eti hastalıklarına da yol açan çeşitli toksinler de üretir.
Dişlerdeki plak, tükürükteki minerallerle birleşerek sert bir tortu oluşturduğunda buna tartar denir. Bu tartarlar da diş eti çizgisinin hem üstünde hem de altında oluşabilir. Plaklar düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma gibi yöntemlerle temizlenirken tartar bu uygulamalar ile evde temizlenmez. Tartarları temizlemek için özel yöntemlere ve aletlere ihtiyaç vardır bu sebepten sadece diş hekiminiz dişlerinizdeki tartarları temizleyebilir.
Plaklardan kurtulma yolları
Tüm diş problemlerine engel plak için önerilen bir çözüm olduğu gibi planlardan kurtulmanın çözümü de tabii ki dişleri günde en az 2 kere doğru şekilde ve birkaç dakika boyunca fırçalamak. Tabii burada kullandığınız diş macunu ve fırçası da oldukça önemli. Dişlerinizi Signal White Now serisi ile fırçaladığınızda plaklardan kurtulabileceğiniz gibi anında daha beyaz dişlere de kavuşabilirsiniz. Diş fırçanızı ise diş hassasiyetinize göre orta sertlikte ya da hassas ve yumuşak seçenekler arasından tercih edebilirsiniz.
Dişlerin arasında kalmış yiyecek parçalarını çıkarmak için fırçalamadan önce diş ipi kullanmayı da deneyebilirsiniz. Dişlerinizi diş ipi ile temizlemek için:
- Bir ucunu orta parmaklarınızın etrafına sararak birkaç santim diş ipi alın.
- Diş ipini baş ve işaret parmaklarınız arasında gergin tutun, ardından diş ipini iki dişin arasına hafifçe itin.
- Diş ipini bir dişin yanında "C" şekline getirin.
- Diş ipini dişinize doğru bastırmaya devam ederek nazikçe yukarı ve aşağı ovalayın.
- Bu işlemi tüm dişleriniz için tekrarlayın, arka dişlerinizin arkasını da diş ipi kullanmaya özen gösterin.
Dişleri fırçaladıktan sonra yiyecek ve içeceklerle plaklar hızlı şekilde tekrar ortaya çıkar. Bu yüzden plak birikimini önlemek için bazı ev çözümlerine de başvurabilirsiniz.
Yağ Çekme
Genellikle hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı kullanılan yağ çekme (oil pulling) uygulaması son dönemde sıkça karşımıza çıkıyor. Bu, yağlardan biri ile ağzın çalkalanması anlamına gelir. Bu durum bilimsel kanıtlara dayanmasa da uzunca yıllardır kullanılan alternatif yöntemler arasında ve diş çürümesini önleyici, ağrıyan dişleri yatıştırıcı ve plakları çıkarıcı sonuçlar doğurduğu söyleniyor.
Ağzınıza aldığınız bir miktar yağı 15-20 dakika kadar çalkalayarak uygulayabilirsiniz. Ancak sonrasında bu yağları asla yutmayın.
Karbonat
Bazı araştırmalar dişleri karbonat ile fırçalamanın da plakları çıkarmada oldukça etkili olduğunu söylüyor. (*) Karbonat, doğal bir temizleyici ve aşındırıcı olduğundan sık sık kullanılan yöntemler arasında.
Plak oluşumu nasıl önlenir?
Plakların oluştuktan sonra yapabileceklerinizden bahsettik. Peki bu plakların oluşmaması için neler yapmalısınız?
Plak oluşumunu önlemenin en iyi yolu, tabii ki diş temizliğinize özen göstermek. Günde en az iki kez, 2 dakikadan az olmayacak şekilde dişlerinizi fırçalamak.
Yılda en az iki kez de diş hekimini ziyaret etmeniz de oldukça önem taşır. Bu ziyaretler sırasında dişlerinizin derinlemesine temizlenmesi olası çürük oluşumlarının da önüne geçecektir.
Şeker dişlerdeki plak oluşumunu hızlandırma da oldukça etkilidir. Bu yüzden şekeri ve şekerli gıdaları azaltabilir tükettikten sonra da ağzınızı mutlaka çalkalayarak yarım saat sonra dişlerinizi tekrar fırçalayabilirsiniz.