Bir ısırık dondurma veya bir kaşık sıcak çorba sonrası dişlerinizde sızı mı hissediyorsunuz? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz. Birçok kişi bu konudan muzdarip. Sıcak veya soğuk yiyeceklerin neden olduğu ağrıların sebebi çürük belirtisi olabilirken, sadece diş hassasiyetiniz de olabilir.
Geçici veya kronik bir problem olabileceği gibi tek bir diş, birkaç diş hatta tüm dişleri de etkileyebilir. Bu durumun birkaç farklı nedeni olabilir. Konu ne olursa olsun dikkat etmeniz gereken bazı noktalarla bu hassasiyeti tedavi edebilir ya da en aza indirgeyebilirsiniz.
Belirtiler
Hassas diş yalnızca sıcak ve soğuğa tepki vermez. Bunun yanında birkaç durum karşısında da kendini gösterebilir.
- Sıcak yiyecek ve içecekler
- Soğuk yiyecek ve içecekler
- Soğuk hava
- Tatlı yiyecek ve içecekler
- Asitli yiyecek ve içecekler
- Diş fırçalama veya diş ipi
Sebepler
Bazı insanlar daha ince diş minesine(dişin dış tabakası) sahip oldukları için doğal olarak diğerlerine göre daha hassas dişlere sahip olabilir. Dişleri çok sert fırçalamak, yanlış diş fırçası kullanmak, çok fazla asitli içecek tüketmek hassas dişlerin başlıca sebeplerinden sayılır. Bunun yanında;
- Eğer reflünüz varsa mide ve yemek borusundan çıkan asit zamanla dişlerinizin hassaslaşmasına sebep olabilir.
- Diş eti çekilmesi dişleri korunmasız bırakabilir.
- Diş çürüğü, kırık dişler, aşınmış dolgular da diş hassasiyetinin sebeplerindendir.
- Diş temizletme ve beyazlatma işlemlerinden sonra da geçici hassasiyetler yaşayabilirsiniz.
- Dişleri sıkmak ve gıcırdatmak
Dişlerinize Zarar Veren 5 Alışkanlık yazımıza da göz atabilirsiniz.
Tedavi yöntemleri
İlk defa diş hassasiyeti yaşıyorsanız öncelikle bir diş hekimine gitmeniz ve sebepleri öğrenmeniz gerekiyor. Dişinizdeki çürük, dolgu, boşluk, gevşek diş ve dolgular gibi problemleri kontrol ettirmek önemli.
Yapmanız gereken diğer en önemli şey ise hassas bir diş fırçası ve macunu seçmek. Signal Nazik Diş Eti Bakımı Diş Fırçası ve Signal Üçlü Koruma Diş Macunu sizin için doğru seçimler olabilir. Ayrıca dişlerinizi daha yumuşak ve baskı uygulamadan fırçalamaya da özen gösterin.
Beslenmenize olabildiğince dikkat edin. Asitli gıdaları ve içecekleri azaltın. Rutin diş kontrollerinizi de aksatmayın. Yılda en az iki kere diş hekimine gitmeniz sağlık bir diş ve ağız bakımı için büyük önem taşıyor.
Eğer dişlerinizi sıkma ve gıcırdatma gibi bir sorununuz varsa Diş Gıcırdatma Nedir, Nasıl Çözülür? yazımızı da okuyabilirsiniz.