Genellikle 17 ve 24 yaş arasında çıkan, yirmilik dişler aslında üçüncü azı dişleri olarak da bilinir. Bazı kişilerde 20 li yaşların ortalarında da çıkabilen bu dişler çıkarken acı verici olabilir. Bazı kişiler bu dişleri bilgelik dişi olarak da adlandırır ve yirmilikler çıktıktan kişinin daha akıllı olduğuna da inanılır. Tabii bunun gerçeği yansıtmadığını belirtelim.
Evrimleşme döneminde ihtiyaç duyulan bu düz azı dişleri yemekleri parçalamak ve çiğnemek için oldukça gerekliydi. Fakat günümüzde yiyecekleri keserek ve pişirerek yumuşattığımız için zamanla işlevini kaybetti.
Yirmilik diş neden çekilir?
Zaman içerisinde insanoğlunun çene yapısı gitgide küçülmeye başladı. Beslenme düzenimiz değiştiği için çene ve diş yapımız ve ihtiyaçlarımız da değişti. İnsanların çene yapısının küçülmesi sahip olmamız gereken tüm dişlerin ağzımızın içine sığmamasına neden oldu. Yirmiliklerin belirli bir yaştan sonra çıkması da beraberinde birçok sorun getirdi. Artan diş çürükleri, dişlerin yapısında bozulma, çarpık dişler, yanlara doğru büyüyen yirmilikler, çene ağrıları gibi sorunlar yirmilik dişlerin kendilerine tam olarak yer bulamamasından kaynaklı meydana geliyor. Tüm bu sebepler de yirmilik dişlerinin bir noktada çekilmesi gerektiği sonucunu ortaya çıkarıyor. Yirmi yaş dişlerini daha genç yaşta çektiren kişiler, kökler ve kemik tam olarak oluşmadan çektirdiği için bu süreci daha kolay atlatabiliyor. Yaş ilerledikçe bu durum kişiden kişiye değişse de daha ağrılı bir süreç olabiliyor.
Ayrıca eğer dişlerinizde tel takmak gibi ortodontik işlemler uygulanması gerekiyorsa da dişleriniz düzgün şekil alması için diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesine karar verebilir.
Yirmilik diş ağrısını geçirecek doğal çözümler
Öncelikle, çoğu insanın yirmilik dişlerini fırçalayamadığını söyleyelim. Çenenin çok gerisinde bulunan bu dişler, diş fırçalarken atlanan yerlerin en başında geliyor. Orada biriken yemek artıkları da bu dişlerin zamanla çürümesine neden oluyor. Bu yüzden dişleriniz çıktıktan sonra onları fırçalamaya özen göstermelisiniz. Signal diş macunu ve diş fırçalarından dilediğiniz formülde olanı tercih edebilirsiniz… Ayrıca çıkan yirmilik dişler, çenenin alışkın olmaması, diş etinin açılarak yukarı çıkması, çürük vb. birçok etken nedeniyle ağrıyabilir. Diş hekimine gidene kadar ağrılarınızı hafifletecek yöntemlerden yardım alabilirsiniz.
Tuzlu su: Diş ağrısı için en popüler ilaçlardan biri tuzlu su ile çalkalamadır. Diş etlerinizi ılık su ve çözünmüş sodyum klorür (tuz) ile çalkalama ağzınız içindeki bakterileri uzaklaştırmaya yardımcı olur. (*)
Nane: Nane yaprakları, ağrıyı yatıştırabilen ve iltihabı azaltabilen esansiyel yağlar içerir. Biraz nane çiğnemek ağrınızı hafifletebilir.
Karanfil: Yapılan bazı çalışmalarda karanfilin diş ağrılarını hafiflettiği tespit edilmiş.(*)
Ezilmiş sarımsak: Sarımsak en güçlü antibiyotiklerden biri olarak kabul edilir. Çiğ sarımsağı ezerek ağrıyan dişlerinizin etlerine uygulayabilirsiniz. Uygulama sonrası mutlaka ağzınızı çalkalayın. (*)
Soğuk ya da sıcak kompres: Yanaklarınıza buz torbası veya ısıtma yastığı uygulamak ağrıyı , iltihabı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir . Isı uygulamak, gerilimi azaltır anca kan akışını arttırabilir. Eğer ağrılarınız yirmiliklerin çekilmesinden kaynaklanıyorsa soğuk kompres tercih etmelisiniz.
Not: Eğer yirmilik dişiniz yoksa bu sizi endişelendirmesin. Bazı kişilerde bu dişler gömülü olarak da bulunabilir. Yüzeye çıkmayan dişlerinizi röntgen ile görebilirsiniz. Tabii böyle durumlarda tıbbi müdahale gerekebilir. O yüzden diş hekiminizle görüşmelisiniz.
Önemli not: Yukarıda bahsettiğimiz bazı doğal ürünlere alerjiniz olmadığından mutlaka emin olun. Ağrılarınız için kullanmadan önce bir diş hekimine danışmayı da unutmayın.