Dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullandığınızda diş etleriniz kanıyor olabilir. Bunun nedeninin diş fırçalama sırasında sert davranmaktan kaynaklı olduğunu düşünüp omuz silkenlerdenseniz, bir daha düşünün.
Diş eti kanaması diş etlerinizde ve ağız sağlığınızda bir sorun olduğunun gösteriyor olabilir. Diş eti kanaması kızarıklığa, şişmeye ve hassasiyete neden olarak diş eti iltihabı veya periodontitis gibi periodontal bir hastalığın belirtisi olabilir. Önce diş eti kanamasının nedenlerini belirleyin, ardından çözüm için yöntemler keşfedebilirsiniz.
Bu yazımızda diş eti kanaması nedir, diş eti kanaması neden olur, belirtileri ve çözüm yöntemleri nelerdir konularına değineceğiz. Okumaya devam edin.
Diş eti kanaması nedir?
Diş eti iltihabının ilk belirtilerinden olan diş eti kanaması aslında oldukça önemlidir. sık ve yaygın görülen bir durum olsa da ihmal edilmemesi gereken ağız sağlığı problemleri arasında gelir. Kolaylıkla anlaşılan bu problem, genellikle diş fırçalarken lavobayo tükürdüğünüzde ortaya çıkan kan ile fark edilebilir.
Yaygın sonucu diş eti iltihabı olsa da, uzun süredir geçmeyen ve sık sık tekrar eden diş eti kanamaları farklı kronik hastalıkların da belirtilerinden olabilir.
Diş eti kanaması neden olur?
Diş eti kanaması nedenlerine baktığımızda genellikle ağız bakımının yeterince önemsenmemesi ve ihmal edilmesi oldu söylenir. Dişleri yeterince fırçalamamak, dil temizliği yapmamak ya da diş ipi ile dişlerin arasındaki kalıntıları temizlememek beraberinde aşamalı olarak bir çok sonuç meydana getirir. Bu aşamaların ne olduğundan bahsedersek;
Öncelikle günde en az 2 kez dişlerinizi fırçalamadığınız ve bunu devamlı ihmal etmeniz durumunda dişlerinizin üzerinde plak oluşmaya başlar. Şeffaf bir görünümde olan bu plak yiyecek kalıntılarının tükürük ve ağızdaki doğal bakteriler ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Diş fırçalama ile kolayca temizlenebilir. Fakat plak oluşumunun ardından diş fırçalama ihmal edildiği takdirde bu kalıntılar sertleşmeye başlar ve tartar denilen sert, taş formuna dönüşür.
Dişlerde tartar meydana geldiğinde, bunu artık diş fırçalama ile çözemediğimiz anlar başlar. Sert yapıdaki bu tartarlardan kurtulmak için diş hekimine giderek diş temizliği yaptırmanız gerekir.
Bu tartarlar oluştuktan sonra diş etlerinde kanamalar, diş eti iltihaplanmaları, ağrılar, çürükler gibi birçok problem de meydana gelebilir.
Tabii bunların dışında, eğer dişlerinizi çok sert fırçalıyor ve diş ipini çok sert kullanıyorsanız da, diş etlerinize zarar vererek kanamasına neden olabilirsiniz.
Diş eti kanaması belirtileri nelerdir?
Daha önce de söylediğimiz gibi genellikle diş fırçalama esnasında diş eti kanamanız olup olmadığını fark edebilirsiniz. Diş fırçanızı biraz sert hareket ettirmek bile diş etlerinizin hemen kanamasına neden olur. Ayrıca diş ipi kullanırken de diş ipini kontrol ederek diş eti kanamanız olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Diş fırçalama dışında, sert yiyecekler tükettiğinizde de diş etiniz kanayabilir. Elma gibi sert ve ısırılarak tüketilen meyveleri yerken, yediğiniz besin üzerine kan ile karşılaşabilir ya da ağzınızın içinde tıpkı metale benzeyen bir kan tadı alabilirsiniz.
Diş eti kanamasına çözüm bulmak için neler yapılmalıdır?
Eğer siz de yukarıda bahsettiğimiz belirtiler ile karşılaşıyorsanız diş eti kanaması problemi yaşıyor olabilirsiniz. bu noktada dikkat etmeniz gerekenleri keşfederek ve uygulayarak bu problemin önüne geçebilirsiniz. Tabii eğer şiddetli kanama yaşıyor ve uzun süredir bu problem ile uğraşıyorsanız hemen diş hekiminizden randevu almanız gerektiğini de söylemeden geçmeyelim.
Ağız hijyenine dikkat edin
Diş eti kanaması kötü ağız ve diş hijyeninin nedeni olabilir. Diş eti çizgisi boyunca plak birikmesi olduğunda diş etleri iltihaplanır ve kanar. Plak, dişlerinizi ve diş etlerinizi kaplayan bakteri içeren yapışkan bir filmdir. Yeterince fırçalamaz veya diş ipi kullanmazsanız, bakteriler yayılabilir ve diş çürümesine veya diş eti hastalığına neden olabilir. Ağız hijyenini iyileştirmek için günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Ayrıca doğru diş fırçası ve diş macunu seçimi de büyük önem taşır. Signal diş fırçaları ve diş macunları arasından ihtiyacınıza ve diş probleminize uygun ürünleri seçebilirsiniz. Ayrıca 5 Diş Fırçalama Hatası yazımıza da göz atmanızı öneririz.
Stres seviyenizi azaltın
Yapılan bazı araştırmalar stresin tüm sağlığı olumsuz etkilemesinin yanında periodontal hastalıklarla da arasında bağlantı olduğunu söylüyor. (*) Bunun sebebi de, vücudun savunmasının bir diş eti enfeksiyonuyla savaşamayacak kadar zayıflaması olarak tahmin ediliyor. Başka bir tahmin ise duygusal stres yaşayan insanların yeterince sağlıklı beslenmeye ve ağız hijyenine dikkat etmemesi yönünde.
Sigarayı bırakın
Sigara içmek vücudunuzun bağışıklık sistemini düşürerek, vücudunuzun bakterilerle savaşmasını zorlaştırabilir. Bu da diş eti hastalıklarına yol açabilir. Sigarayı bırakmak diş etlerinizin iyileşmesine ve kanamayı durdurmasına yardımcı olabilir.
C ve K vitamin takviyesi alın
C vitamini bakımından zengin yiyecekler bağışıklık sisteminizi güçlendirerek diş eti kanamasına neden olan enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. C vitamini eksikliği de tam tersi bir etki yaratarak diş eti hastalıklarını ve kanamayı daha da arttırabilir. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini, bağ dokusunu güçlendirir ve diş etlerinizin iç yüzeyini korur, bu nedenle her gün yeterince C vitamini içeren besinler tükettiğinizden ya da takviye C vitamini aldığınızdan emin olun.
K vitamini ise; kanın pıhtılaşmasına yardımcı olduğu için önemli bir besindir. Yeterli tüketildiğinde diş eti kanamasını hafifletir. Ispanak ve lahana gibi gıdalarda bol miktarda K vitamini bulunur.
Soğuk kompress uygulayın
Tüm bunların yanında diş eti kanamasının tek nedeninin diş eti hastalığı olmadığını da söyleyelim. Diş etinde oluşan herhangi bir yaralanma da diş etlerinin kanamasına neden olur. Yapacağınız soğuk kompress ile şişlikleri azaltarak kanamayı durdurabilirsiniz. Diş etlerinize günde birkaç kez, aralıklarla 5’er dakika bir buz paketi veya soğuk bir bez uygulayın.
Daha az karbonhidrat tüketin
Yapılan bazı araştırmalarda karbonhidrat tüketiminin azalması ile, diş eti sağlığının iyileşebileceği ve diş eti hastalıklarının önlenebileceği tespit edilmiştir. (*) Karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler plak oluşumuna ve bakterilerin artmasına neden olur ve diş etlerinizde ne kadar çok plak birikirse, diş eti kanaması olasılığınız da o kadar artar.
Ağzınızı tuzlu su ile çalkalayın
Ağzınızı düzenli olarak ılık tuzlu su karışımı ile çalkalamak bakterileri azaltabilir ve diş eti kanamasını durdurabilir. Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyin ve ağzınızı günde üç ila dört kez birkaç saniye çalkalayın. Kanama bir yaralanmadan kaynaklanıyorsa, tuzlu su karışımı ile durulama ağzınızı temiz tutarak yara enfeksiyonuna neden olabilecek bakterileri de yok eder.
Önemli Not: Kanamalarınız çok şiddetliyse ve uzun süredir geçmiyorsa bir diş hekimine görünmeyi ihmal etmeyin.
Dişleriniz İçin Zararlı 6 Yiyecek yazımız da ilginizi çekebilir.