Deri döküntüsü, birçok farklı neden bağlı olarak gelişebilen bir cilt problemidir. Hem yetişkinlerde ve çocuklarda hem de yeni doğan bebeklerde deri döküntüsü görülebilir.
Peki, özellikle kuru ve hassas bir cilde sahip olan kişilerde yaygın olarak görülen deri döküntüsü neden olur? Gelin, deri döküntüsü hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarına birlikte bakalım.
Deri Döküntüsü Nedir?
Deri döküntüsü; cildin rengini, görünümünü, dokusunu etkileyebilen bir cilt problemidir. Kızarıklık, kabarcık, pullanma, şişlik ve kaşıntı gibi semptomlarla ortaya çıkan deri döküntüsü, çok sayıda farklı nedenden kaynaklanabilir. Kuruluk, cilt tahrişi, güneş maruziyeti gibi nedenlerle oluşan deri döküntüsü genellikle kendiliğinden geçebilir. Cilt bakımında kullanabilecek doğal yağlar ile deri döküntüsünün önüne geçebilirsiniz. Uzun süreli deri döküntüsü ise farklı sorunlara işaret edebileceği için bir cilt hastalıkları uzmanından destek almak gerekebilir.
Deri Döküntüsü Neden Oluşur?
Yaygın olarak görülen cilt problemlerinin başında gelen deri döküntüsü ile karşı karşıya kalan birçok insan deri döküntüsü neden olur sorusuna cevap bulmaya çalışır. Deri döküntüsünün en sık rastlanan nedenlerinden biri cildin nemini kaybetmesi ve kurumasıdır. Kuruluk dışında deri döküntüsünün nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Alerjik reaksiyon: Alerjik deri döküntüsü, güneş ışınlarına maruz kalmak ya da çeşitli besinler nedeniyle ortaya çıkabilir. Alerjik reaksiyona bağlı olarak ciltte bölgesel olarak görülebilen deri döküntüsü ve kaşıntı, tedavi ile kısa sürede kontrol altına alınabilir.
- Enfeksiyon: Saçkıran gibi mantar enfeksiyonlar; bakteriyel enfeksiyonlar ve beşinci hastalık, kızamık, su çiçeği gibi viral enfeksiyonlar deri döküntüsüne neden olabilir.
- Kontakt dermatit: Kontakt dermatit, kimyasal içerikler olmak üzere belirli maddelerle doğrudan temas sonucu oluşan bir cilt problemidir. Kontakt dermatit; kuru, pullu ve kaşıntılı cilt döküntüsüne neden olabilir. Ellerde deri döküntüsü çoğunlukla kontakt dermatit kaynaklıdır.
- Seboreik dermatit: Saçta deri döküntüsü probleminin başlıca nedenlerinden olan seboreik dermatit, saçlı derinin yanı sıra kulaklarda, kaşlarda ve burun çevresinde de görülebilir. Seboreik dermatit kızarıklığa, pullanmaya, kaşıntıya ve kepeğe neden olan bir dermatit türüdür.
- Egzama: Bazı deri döküntüsü çeşitleri bebeklerde ve çocuklarda daha sık görülebilir. Genellikle bebeklik döneminde gelişen ve çoğu zaman çocuk büyüdükçe düzelen egzama, atopik dermatit olarak da bilinir.
- Ürtiker: Kurdeşen olarak da adlandırılan ürtiker; kabarık, kırmızı, kaşıntılı deri döküntülerine neden olur. Ani sıcaklık değişiklikleri ve bazı bakteriyel enfeksiyonlar da ürtikere neden olabilir.
- İsilik: İsilik; sıcak ve nemli hava veya aşırı giyinmeye bağlı olarak genellikle ter akışının engellendiği durumlarda ortaya çıkar. Isı döküntüsü ciddi olmamakla birlikte cilt soğumaya başladığında yeniden düzelmeye başlar.
- Pişik: Pişik, bebeklerde deri döküntüsü oluşmasının en önemli nedenlerinden biridir. Bezin yeterli sıklıkla değiştirilmemesi, pişik problemini beraberinde getirebilir.
- Gül Hastalığı (Rosacea): Yüzde deri döküntüsü rosacea olarak da bilinen gül hastalığından kaynaklanabilir. Kronik bir cilt problemi olan rosacea, yetişkinlerde yüzde kızarıklık ve kaşıntıya yol açar.
- Sedef hastalığı: Kronik bir cilt hastalığı olan sedef, kalın ve pullu bir kızarıklığa yol açabilir. Sedef hastalığından kaynaklanan döküntü genellikle diz, dirsek, bel, kafa derisinde görülebilir. Sedef hastalığı, vajinada deri döküntüsü şeklinde de kendini gösterebilir.
- Böcek ısırıkları: Pire ve bit gibi parazitlerin yanı sıra böcek ısırıkları, deride döküntüye yol açabilir.
Deri Döküntüsünün Nedeni Nasıl Anlaşılır?
Deri döküntüsü, kızarıklık, pullanma ve kaşıntı ile görülür. Deri döküntüsüne neyin neden olduğunu anlamak için doktorunuz fiziksel muayenenin yanı sıra aşağıdaki tanı yöntemlerine başvurabilir:
- Alerji testi: Deri döküntüsü alerjenlere bağlı olarak gelişiyorsa tetikleyicileri tespit etmek için alerji testi yaptırmanız gerekir. Alerji testlerinde cildiniz alerjiye neden olabilecek maddelere, az miktarda maruz bırakılır ve oluşabilecek reaksiyonlar gözlemlenir.
- Biyopsi: Döküntü sorununa yol açan virüs veya bakteri varlığını kontrol etmek için cildinizden alınan örnekler üzerinde biyopsi yapılması gerekebilir.
- Kan tahlilleri: Sistemik hastalıklar nedeniyle oluşan deri döküntülerinin tanısını koyabilmek için doktorunuz çeşitli kan tahlilleri isteyebilir.
Deri Döküntüsü Nasıl Tedavi Edilir?
Cilt kuruluğunun neden olduğu deri döküntüsü, cildin sebum dengesinin bozulmasından kaynaklanabilir. Peki, sebum nedir? Yağ bezleri tarafından üretilen ve cilde doğal nemini kazandıran sebum; fazla salgılandığında gözenekleri tıkayarak akne gibi cilt problemlerine, az salgılandığında ise kuruluğa yol açarak deri döküntüsüne neden olabilir. Bu durumda cildinizi nemlendirerek döküntünün önüne geçebilirsiniz.
Kuruluk dışındaki nedenlerle ortaya çıkan deri döküntüsü ise problemin kaynağına göre tedavi edilir. Uzun süreli deri döküntüsü şikayetinde tanı için cilt hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Deri döküntüsünün alerjik kökenli olduğu tespit edilirse tedavi için tetikleyici alerjenlerden uzak durmak önem taşır. Doktorunuz tanıyı koyduktan sonra size özel bir tedavi planı oluşturur. Problemin düzelmesi için tedavinin önerilen süre boyunca, düzenli uygulanması önemlidir. Saçtaki deri döküntüsü nasıl geçer sorusuna cevap verebilmek için de yine uzman desteğine başvurmak gerekir.
Kaynakça: